Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: Poštovanje, zahvalnost, zajedništvo

Vukovarsko-srijemska županija obilježila je Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije. Na taj dan prisjećamo se teškog, ali slavnog vremena iz novije hrvatske povijesti, u kojem je stvorena moderna Republika Hrvatska. Hrvatske ne bi bilo da nije onih koji su svoje živote nesebično utkali u temelje naše Domovine, a upravo svim herojima jučer je odano dužno poštovanje.

„Iskoristit ću prigodu još jednom izraziti vječnu zahvalnost onima koji su položili svoje živote u temelje Republike Hrvatske, kako bi mi danas mogli uživati u svim blagodatima slobodne države. Osim toga, želim čestitati svim stanovnicima županije i braniteljima njihov dan i pozvati ih da se nikad ne umore u borbi za onakvu Hrvatsku kakvu su sanjali oni koji više nisu među nama“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić osvrnuvši se na trenutno stanje u Lijepoj našoj. „Svatko treba dati svoj doprinos za boljitak cjelokupnog društva, odnosno njegov razvoj. Svi mi sami odlučujemo želimo li ostati, odnosno otići. Živimo u vremenu kada granice ne postoje i očekivana je to pojava. Smatram da će sve one mjere što Županija, ali i Vlada Republike Hrvatske poduzimaju vrlo ubrzo dati rezultate i zaustaviti negativne procese“, zaključio je župan.

Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koju je predvodio župnik fra Ivica Jagodić. Program je nastavljen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su brojna izaslanstva polaganjem jednog vijenca poslali snažnu poruku zajedništva i zahvalnosti.

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru vijenac je položila delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenicima gradonačelnika Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislavom Šotom .

„Danas se sjećamo povijesne odluke Hrvatskoga sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske donesene prije 27 godina. Upravo na ovome mjestu želimo se dostojanstveno sjetiti svih onih koji su dali svoje živote za stvaranje neovisne Hrvatske države. Nažalost, u krvavom Domovinskom ratu jako je puno hrvatskih sinova i kćeri položilo svoj život na oltar Domovine te se njima želimo ovim putem zahvaliti jer su upravo oni najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj,” rekao je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

Osim delegacije Grada Vukovara, vijence su položili i svijeće upalili izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Policijske uprave Vukovarsko-srijemske te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara.
Molitvu je na groblju predvodio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, koji je ujedno služio i svetu misu za Domovinu u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.