DAN KAD JE CRVENI FIĆO STAO NA PUT TENKOVIMA, i ušao u legendu

Jedan od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se prije točno 32 godine u Osijeku. Branko Breškić ušao je u legendu kao hrabri vozač crvenog Fiće, a na njega su danas najponosnija njegova djeca

Jednog vrućeg ljetnog popodneva u lipnju 1991. Osječani su svoj dan provodili kao i svaki drugi. Obučeni u laganu ljetnu odjeću šetali su Vukovarskom ulicom, dolazili su s posla, šetali s prijateljima, vozili se u automobilima i autobusima. Nisu ni očekivali da će im se taj dan u potpunosti promijeniti.

Nekoliko minuta kasnije vidjeli su u daljini tenkove koji su im se brzo približavali i gazili sve pred sobom. JNA je na osječke ulice tada izvela tenkove. Htjeli su pokazati da od njih jačih nema. Građani su bili zatečeni, vidjeli su svu štetu i razor koji se događa ispred njih, uzeli su kamenje i boce, što god su imali u rukama, i gađali tenkove kako bi, barem na neki način, pokazali svoj otpor i pokušali ih barem malo usporiti.

Dok su mnogi u šoku nepomični i bez riječi gledali olupine automobila koje su tenkovi nemilosrdno zgazili i ostavljali iza sebe, pored njih je projurio maleni crveni Fićo, naglo se zaustavio uz zvuk škripanja guma samo nekoliko metara ispred tenka. Uzvišene glave i hrabrog stava tada je iz crvenog Fiće izašao Branko Breškić, visoki kuštravi i brkati mladić u kratkim bijelim hlačama, crnoj majici i sandalama.

Zaustavio se Branko samo na tren. Kao David Golijata htio je veliko čudovište pogledati ravno u oči, prije nego je lagano odšetao. U tenku T-55 tada je bio Josip Ilić, Hrvat iz jednog mjesta kraj Županje, a u Osijeku služio vojni rok. Mladić je samo izvršavao naredbu. Zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se ‘Po gasu!’. Ilić nije imao druge mogućnosti nego uništiti crvenog ‘mališana’. Tenk se tada u punoj brzini zabio u limenog ljubimca, odgurao ga nekoliko metara pa potpuno smrskao. Kako bi Branko imao jednu uspomenu na svog Fiću, vratio se do olupine i uzeo jedan komad.

Ovaj hrabri čin zabilježile su kamere, a te snimke proširile su se cijelim svijetom. Branko je tada htio pokazati kako neće dopustiti takav razor u svome gradu. Postao je i hrvatski branitelj, nekoliko puta je ranjen, no rat je preživio. Nastradao je 2001. u prometnoj nesreći.

Uskoro je postao osječka legenda, a njegovo hrabro djelo vjerno se prepričava generacijama. U čast Branku u Osijeku je 2011. godine postavljena umjetnička instalacija crvenog Fiće koji gazi tenk. Simbol otpora i Osijeka kao nepokorenog grada.

Njegovu legendu i dalje prepričavaju kćer Željka Breškić Ćurić (31) i sin Branimir Breškić (29) koji često prolaze pored spomenika koji ih podsjeća na oca.

– Taj spomenik mi predstavlja sjećanje na moga oca i njegov doprinos u stvaranju Hrvatske. Pokazao je kako i ‘običan mali čovjek’ može doprinijeti borbi za bolje sutra i suprotstaviti se nepravdi – započeo je Branimir.

Kada je Branko svog limenog ljubimca parkirao ispred tenka, Željka je bila tek malena djevojčica, a Branimir se još nije niti rodio. Iako se sami ne sjećaju tog dana, često su tu priču slušali na obiteljskim okupljanjima. Branko se time nije hvalio, no uvijek bi netko drugi taj dan spomenuo.

Prije svega, Branko je tada bio dobar otac, nesebičan, vrijedan i uvijek okružen prijateljima.

– Bio je prije svega dobar otac, koji je puno vremena proveo u igri s nama. Osim toga volio se družiti s prijateljima, bio je nesebičan, uvijek je pomagao kome god je trebalo – opisala je Željka svog tatu heroja.

Koliko je bio dobroćudan govori i činjenica kako se kasnije i sprijateljio s Josipom koji je u tenku pregazio njegovog Fiću. Susreli su se upravo na mjestu gdje je tenk zdrobio taj maleni automobil.