Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dan OSRH-a i Dan kopnene vojske; Anušić: Nastavljamo graditi vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti

Foto:Hrvatska uživo

 

Dan je Hrvatskih oružanih snaga i Dan kopnene vojske. Obilježava se u povodu 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Hrvatska vojska je bila i ostala jamac mira i sigurnosti, poručili su ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid na svečanoj akademiji u Ministarstvu obrane, objavio je  HRT.

Predstavnici MORH-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros su položili vijence kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Nakon toga, vijeci su položeni i na Mirogoju – kod Zida boli, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grobu prvog hrvatskog predsjednika.

Svečana akademija Hrvatske vojske

U Ministarstvu obrane održana je svečana akademija, na kojoj su bila brojna istaknuta lica Hrvatskih oružanih snaga, zaslužna za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, ali i nove mlade generacije vojnikinja i vojnika.

Na svečanu akademiju stigao je i cijeli državni vrh, predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s ministrima, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kao i brojni drugi visoki uzvanici i dužnosnici.

Na početku programa dodijeljena su priznanja, nagrade i zahvalnice istaknutim pripadnicima Hrvatske vojske.

Posebno je istaknuto da s ponosom možemo gledati u prošlost, ali svakako biti okrenuti budućnosti. U tom smislu ulaganja u modernizaciju Hrvatske vojske pokazala su se kao prioritet sve kako bi Hrvatska danas imala modernu, respektabilnu vojsku koja može odgovoriti na sve izazove, pogotovo u kontekstu današnjih izazova s kojima se Europa suočava. Naglašeno je i da je Hrvatska spremna na sve te izazove i odgovoriti.

Anušić: Nastavljamo graditi vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti

Ministar obrane Ivan Anušić čestitao je 33. obljetnicu Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, poručivši kako nastavljaju graditi vojsku koja će uvijek biti spremna odgovoriti i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij.

– Ponosni na 33 godine slavne povijesti Hrvatske vojske, nastale zahvaljujući dragovoljcima koji su se praktički bez naoružanja suprotstavili tada daleko nadmoćnijem agresoru, ponosni i na sustavno jačanje i modernizaciju hrvatske oružane sile, nastavljamo graditi i osnaživati Hrvatsku vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti, ali i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij, rekao je Anušić.

Hrvatska vojska gradila se u vihoru rata zahvaljujući dobrovoljačkim odredima, a nedavno smo proslavili 15. obljetnicu članstva u NATO-u gdje sa saveznicima pridonosimo svjetskom miru i sigurnosti, dodao je.

Pri tome je naveo kako HV opremaju modernim naoružanjem te da su posebno ponosni na prvih šest Rafalea, novih zaštitnika hrvatskog neba.

Vojnicima se zahvalio na tome što svojim služenjem čuvaju Domovinu, istaknuvši kako je čovjek najveća vrijednost i najveća snaga obrambenog sustava, a također se zahvalio i svima u sustavu Ministarstva obrane i Oružanih snaga te svim herojima Domovinskog rata.

Ministar je podsjetio kako je najavio veće plaće djelatnim vojnim osobama te da su to nedavno povećanjem koeficijenata i ispunili.

– Nećemo stati na tome i dalje ćemo podizati standard hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Istovremeno, nastavit ćemo s opremanjem Hrvatske vojske. Mandat pred nama obilježit će ulaganje i u ljude, koji čine vojni sustav, ali i u vojnu opremu, rekao je Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid također je uputio prigodnu čestitku, prilikom čega je naveo kako je nastavak razvoja HV-a nakon Domovinskog rata brojnim transformacijama, preustrojima i opremanjem rezultirao jačanjem stabilnosti Hrvatske, kao i doprinos miru u široj regiji.

Naveo je i da su hrvatski vojnici prepoznati kao izuzetno cijenjeni i stabilni partneri u međunarodnim operacijama i misijama u kojima sudjeluju rame uz rame uz partnerske vojske NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda.

– Generacije HV-a koje su dale svoj doprinos tijekom Domovinskog rata, nasljeđuju mlade snage čiji je zadatak ne zaboraviti prošlost te nastaviti osiguravati sigurniju i stabilniju budućnost razvijajući nove sposobnosti i odgovore na nove izazove, istaknuo je Kundid.

– Vojni poziv je čast svakom hrvatskom vojniku, a domoljublje, požrtvovnost, inovativnost, inicijativa i hrabrost su vrline koje Hrvatsku vojsku trebaju voditi uvijek prema boljem, poručio je.

Čestitka ministra Medveda povodom Dana Hrvatske vojske

“Jake snage MUP-a i ZNG-a, dragovoljci iz cijele Hrvatske i šire, predvođeni našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ostvarili su vjekovni san Hrvata o samostalnoj hrvatskoj državi.

S ponosom se prisjećam povijesnog dana otprije 33 godine – svečanog postrojavanja Zbora narodne garde, iz kojega je izrasla pobjednička Hrvatska vojska.

Slika hrvatskih vojnika i redarstvenika postrojenih na zagrebačkom stadionu u Kranjčevićevoj bila je poruka ohrabrenja našem narodu da smo spremni boriti se pa i umrijeti za Hrvatsku.

Jake snage MUP-a i ZNG-a, dragovoljci iz cijele Hrvatske i šire, predvođeni našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ostvarili su vjekovni san Hrvata o samostalnoj hrvatskoj državi.

U obrani i oslobađanju naše domovine mnogi su žrtvovali svoje živote za našu slobodu i neovisnost. Njima dugujemo vječnu zahvalnost, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su časno izvojevali našu pobjedu.

Hrvatska vojska izrasla je u suvremenu oružanu silu, koja je spremna odgovoriti svim sigurnosnim izazovima, a nabavka višenamjenskih borbenih aviona Rafale kruna je opremanja i modernizacije naših Oružanih snaga.

No, znamo da snaga vojske nije samo u naoružanju i opremi, nego prije svega u ljudstvu, našim vojnikinjama i vojnicima koji su spremni i osposobljeni za sve zadaće, na ponos svoje domovine i u službi svome narodu.

Pripadnicima naše pobjedničke Hrvatske vojske i svim hrvatskim braniteljima čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske – ostanite i nadalje predani vojnom pozivu, odani svom narodu i Domovini vjerni!”, stoji u četitici ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda.

Dan otvorenih vrata

U povodu Dana oružanih snaga i Dana državnosti vrata su otvorila mnoge vojarne diljem Hrvatske pa tako i ona u Đakovu – 3. gardijske brigade “Kune”.

Posjetitelji su mogli razgledati vojnu opremu i naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku postrojbi Hrvatske vojske i borbena oklopna vozila.

Uz to zainteresirani su mogli doznati sve o vojnom pozivu.

I u vojarni sedme gardijske brigade PUME u Varaždinu od jutarnjih sati brojni građani i učenici razgledali su vojnu opremu, naoružanje i tehniku kojom raspolaže Hrvatska vojska.

Mnogi mladi upravo ondje vide svoju budućnost i nastavak školovanja.

Vrhunac proslave bit će na Dan državnosti, u četvrtak, kad će se na zagrebačkom Jarunu održati tradicionalna izložba oružja i borbene tehnike, uz pokazne vježbe sposobnosti Hrvatske vojske i policije te prigodan letački program, prenosi Hrvatska danas.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...