Dan prije: Plenković u Okučanima- Došli smo iskazati poštovanje svim hrvatskim braniteljima

Položili vijence i zapalili svijeće...

Predsjednik vlade Andrej Plenković, koji je u utorak poslijepodne posjetio Okučane uoči 24. obljetnice VRO Bljesak, izjavio je da je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji su izgubili život u operaciji VRO Bljesak.

Podsjetimo; U VRO Bljesak je oslobođeno 500 četvornih kilometara zapadnoslavonskog teritorija od srpskog i JNA jugofašističkog agresora na Hrvatsku.

Vojno redarstvena operacija Bljesak započela je rano ujutro 1. svibnja 1995. Oko 7200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za manje od 32 sata oslobodilo je 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija koje su zaposjeli velikosrpski agresori, te je ponovno uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U operaciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162 ranjeno.

Položili vijence i zapalili svijeće

Plenković je s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalaci ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Kristalnoj kocki vedrine.

Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, kojima je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila sporazume o intervencijskom planu.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što načelnik Općine Okučani Aco Vidaković nekoliko mandata „radi kontinuirano i sustavno na poboljšavanju uvjeta života“, a danas su im uručeni instrumenti koji trebaju pomoći pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice onim koji su slabije razvijeni.

Riječ je o sedam gradova i općina u Zapadnoj Slavoniji. Naime, ministrica Žalac uručila je danas Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan, i to gradonačelnici Pakraca, gradonačelniku Lipika te načelnicima općina Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

Foto-Facebook

To je četvrto područje za koje se rade ti instrumenti. Oni će poticati socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo u godinama koje dolaze, rekao je premijer. Uz ono što smo učinili sa Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, dakle uz jednu fiskalnu decentralizacija, to će, nadam se, omogućiti ovom dijelu Slavonije da se brže i kvalitetnije razvija, i da uloga lokalnih jedinica bude snažnija u pripremi razvojnih projekata, dodao je.

Plenković je istaknuo važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je Vlada osmislila za pet slavonskih županija, kao i činjenicu da je njihov naglasak da „pomognu sada“.

Naglasio je kako su do sada potpisni ugovore koji su prešli devet milijardi kuna, što znači da će u okviru ovoga mandata Vlade biti ugovoreno „sve ono što je bilo predviđeno“.

Demografski problem je izražen, kao i većem dijelu Hrvatske, pa je otvaranje radnih mjesta jedna od mjera da Vlada zadrži ljude u Slavoniji, kazao je.

Na pitanje novinara o ‘curenju službenih podataka, koje dugo traje’, Plenković je kazao da brojni mediji imaju svoje načine da dolaze do saznanja koja ne bi trebala biti dostupna javnosti.

Obrovac je vrlo neobičan slučaj, nisam bio svjestan da se nešto takvo zbiva, kazao je vezano za ‘aferu s Domom zdravlja u Obrovcu’, i dodavši kako Vlada radi na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, kao i poboljšanju i dostupnosti zdravstvenih usluga.

To je jedna od ključnih strateških reformi za koju treba više napora, sredstava i dulje vrijeme, kazao je i dodao da će nastaviti raditi na tome.

Na pitanje da prokomentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da mu je „Plenković poslao policiju zbog prvog bijelog polja na zastavi” koja je izvješena u prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku, Plenković je odgovorio da ne obraća „pozornost na te izjave“.

T.H.

 

Comments are closed.