Danas GOLF navršava 45 godina; 29.03.1974 je započela proizvodnja legendarnog VW-a!

Od 1974. VW Golf se naručuje svake 41 sekunde. Ako to nije fascinantan podatak…

Od 1974. VW Golf se naručuje svake 41 sekunde. Ako to nije fascinantan podatak…

Nije neka tajna da je s 35 milijuna prodanih primjeraka Golf najprodavaniji model Volkswagena. No ono što zvuči čudno je da je proizvodnja ovog legendarnog modela počela u Wolfsburgu na današnji dan prije 45 godina! Pogledajte taj klinasti Giugiarov dizajn danas – i nakon sedam generacija izgleda odlično!

Remek-djelo jednostavnosti i logičnog dizajna je imalo preklopna sjedala, dovoljno mjesta za pet putnika, prtljažnik zapremine 300l i dva benzinska motora – 1.1 litreni s 37 kW/50 KS i moćni 1.5 litreni s 51 kW/70 KS. Čudno je to povezati s svom naprednom tehnologijom i opremom koja se danas smatra standardnom, kao i maksimalnu brzinu od 140 km/h koliko je razvijao s 1.1 litrenim motorom!

Pogledajte samo ovu fotku prve i aktualne generacije GTI-ja snimljenu na jadranskoj obali – različiti su kao P-51 Mustang i F-22 Raptor, ali neke stvari se ne mijenjaju s vremenom – za početak – popularnost Golfa! Da, nema bolje proslave od vršne pozicije prodanih modela u Europi!

Jedno je sigurno – naši životi bi bili znatno siromašniji bez Golfa u njima. Danas se strah VW-a oko Bubinog nasljednika čini pomalo komičan, no zamislite samo taj korak od sedam milja s početnim na spomenutoj pokretnoj traci u Wolfsburgu, donosi vozim.hr…

D.J.