DANI PONOSA I OBRANE HRVATSKE: Vukovarci su danas obilježili dan, koji se crnim slovima piše u bitci za Vukovar…(FOTO)

VUKOVAR

-Vukovarci su danas obilježili dan, koji se crnim slovima piše u bitci za Vukovar.

-Tog 16.10.1991. poginuli su Alfred Hill, prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, braneći položaje od nasrtaja JNA i srbočetničkih agresora u vukovarskoj četvrti Sajmište.

-Alfredovo ime danas ponosno nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije oružanih snaga Republike Hrvatske. Blago Zadro, veliki čovjek, ratnik i domoljub, te jedna od najzaslužnijih osoba uopće u obrani Vukovara. Uz Zadru i Hilla, na današnji dan, život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici u Vukovaru. 

-Pogibiju velikih heroja ne pamte samo vukovarci i branitelji Trpinjske ceste, već se oni nalaze u srcima brojnih Hrvatica i Hrvata, što se vidjelo i danas, nakon 26 godina dolaskom velikog broja ljudi, udruga, predstavnika vlasti iz cijele Hrvatske, te Herceg Bosne.

-Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja general bojniku Blagi Zadri te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovu grobu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u ponedjeljak je u Vukovaru obilježena 26. obljetnica pogibije tog ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste, a počast je odana još jednom heroju obrane Vukovara – Alfredu Hillu.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju počast su odali članovi obitelji, izaslanstvo predsjednice RH, Sabora, predsjednika Vlade, ministarstava hrvatskih branitelja i obrane, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga Grada Vukovara te mnogi drugi.

“Blago nije zaboravljen i hvala svima na tome. O njemu je puno toga rečeno i izgovoreno, ali koliko god da je izgovoreno malo je rečeno koliko su oni dali za Hrvatsku. Blago je prije svega bio čovjek koji nije mrzio nikoga, pomagao je uvijek. Bio je častan i pošten čovjek koji je bio na raspolaganju domovini i koji je pokazao kako se ona ljubi, brani i za nju gine”, kazao je Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je ogroman Zadrin doprinos obrani Vukovara 1991. godine, zbog čega se njegovo ime “uvijek s ponosom mora izgovarati”.

 Blago Zadro poginuo je nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a, a činom general bojnika posmrtno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Njegovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju odana je i počast Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je također poginuo u Vukovaru na današnji dan 1991. godine, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Ime Alfreda Hilla nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije oružanih snaga Republike Hrvatske.

FOTO/S.D./Braniteljski portal