Dara iz Jasenovca ispala iz utrke za Oscar: ‘Da je ostala ex Jugoslavija ovo se Srbima ne bi dogodilo’

„Dara iz Jasenovca“ otpala – film ‘Quo vadis, Aida?’ o genocidu srpske vojske nad Bošnjacima ostao u konkurenciji za Oscara...

Kontroverzni film „Dara iz Jasenovca“ nije ušao niti u širi izbor 15 filmova za filmsku nagradu Oscar. Prije toga izbačen je iz utrke za Zlatni Globus, a doživio je niz kritika međunarodne filmske javnosti kao manipulativne propagande…

Javnost u Srbiji je šokirana, a nemali broj je onih koji u ovome vide još jednu ‘urotu protiv Srba’.

Igrani film Predraga Gage Antonijevića “Dara iz Jasenovca” nije ušao u uži izbor filmova koji su ostali u natjecanju za prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma izvan engleskoga govornoga područja, donosi narod.hr.

Prije toga, ovaj kontroverzni film o Jasenovcu izbačen je i iz utrke za Zlatni Globus, tako da je ovaj skupocjeni projekt koji je sufinancirala i srbijanska vlada doživio potpuni fijasko na međunarodnoj sceni.

„Dara iz Jasenovca“ otpala – film ‘Quo vadis, Aida?’ o genocidu srpske vojske nad Bošnjacima ostao u konkurenciji za Oscara

Ovaj kontroverzni film doživio je i kritike poznatih filmskih kritičara. Nakon što je Variety film “Dara iz Jasenovca” proglasio “zamaskiranom propagandom koja cinično zlorabi holokaust”, filmski  kritičar uglednog Los Angeles Timesa istaknuo je, između ostalih kritika, da je “tanak furnir povijesne realnosti na tom očito nativističkom i manipulativnom filmu”.

Sredinom ožujka bit će poznato koji su filmovi službeno nominirani za Oscara i tada će popis od 15 izabranih biti sveden na pet filmova u užoj konkurenciji, piše telegraf.rs

Za razliku od srbijanskog filma koji je izazvao brojne negativne reakcije filmskih kritičara, među 15 filmova koji ostaju u utrci za Oscara je ‘Quo vadis, Aida?’. Ovaj bosansko-hercegovački film govori o genocidu koji je srpska vojska počinila nad Bošnjacima u mjestu Srebrenica 1995. godine. U tom strašnom pokolju koji je ostavio moderni svijet u šoku i nevjerici, srpska vojska je u masovnim likvidacijama pobila više od 8000 zarobljenih vojnika i civila.

Šokirana Srbija vidi urotu protiv Srba!

Ovakav neuspjeh filma „Dara iz Jasenovca“ izazvao je veliko nezadovoljstvo u Srbiji.

“Gotovo da je krivica Srba što rade takav film i kao da smo mi ubijali. Oni brane katoličanstvo od našeg sjećanja na Jasenovac. Zamjeraju autoru što vrijeđa Zapad kao da smo mi klali, a mi ne smijemo ni podsjetiti svijet da se Jasenovac dogodio”, tvrdi Kadijević.

“Mi smo nekada bili slavni, herojski narod, a sada smo žrtve propagande kome se ne zna izvor snage i uvjerljivosti – to je sramota. Ovo su novi dokazi globalnog prijezira jedne nikakve države, prava država je bila Jugoslavija. S Jugoslavijom ne bi moglo tako. Njenim razbijanjem uništili smo svaku našu perspektivu i to će se tek vidjeti”, zaključuje Kadijević u velikosrpskom stilu izvrtanja teza i činjenica na tragu Memoranduma SANU.

G.S.