Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak

 

Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko upoznamo.

Vedran Černy rođen je u srcu Zagreba, u obitelji posvećenoj obrazovanju i javnom djelovanju. Kao dijete sveučilišnih profesora, rastao u okruženju koje je cijenilo znanje, integritet i odgovornost prema zajednici. Kao kandidat Domovinskog pokreta za Sabor,  donosi sa sobom duboko ukorijenjenu ljubav prema Domovini, iskustvo iz vojne službe i nepokolebljivu odlučnost da se bori za pravednost, transparentnost i prosperitet svakog građanina Hrvatske. Vedranova vizija temelji se na slobodi, poštenju i razvoju, a njegova  predanost u službi narodu čini ga kandidatom koji će se boriti za bolje sutra svih nas.

Tomislav Josić je istaknuti kandidat na listi Domovinskog pokreta čija je hrabrost testirana u najtežim vremenima za Hrvatsku. Bio je dragovoljac u Domovinskom ratu, pridruživši se obrani domovine tijekom ratnih godina. Njegova predanost i hrabrost na bojištima zaslužuju najdublje poštovanje. Josić je iskusio gorčinu logora tijekom rata. Iskustvo koje je stekao u logoru dodatno ga je motiviralo da se bori za pravednost i poštovanje ljudskih prava. Kao kandidat na listi Domovinskog pokreta, Tomislav Josić ima jasan cilj – nastaviti se zalagati za vrijednosti koje su oblikovale njegov život: hrabrost, poštenje i domoljublje. Njegovo iskustvo kao dragovoljca, HRVI-ja i osobe koja je prošla logorske patnje čine ga idealnim kandidatom koji će se boriti za interese branitelja, žrtava rata i svih građana Hrvatske.

Njima dvojici smo postavili pitanja koja sam kao glavni urednik odredio kao smjernice i upute braniteljima. Pogledajmo kako su na njih odgovorili:

Što za vas predstavljaju kršćanske vrijednosti?

Kao kandidati na listi Domovinskog pokreta, smatramo da je zastupanje kršćanskih vrijednosti od vitalnog značaja za izgradnju stabilnog i moralno utemeljenog društva. Kršćanske vrijednosti poput ljubavi, poštovanja, solidarnosti i odgovornosti temelj su naše kulture i identiteta.

U našem političkom djelovanju težimo promicanju poštovanja ljudskog dostojanstva u svim sferama društva. To uključuje zaštitu prava na život, slobodu vjeroispovijesti, te promicanje socijalne pravde i jednakih mogućnosti za sve građane.

Obitelj je temeljna zajednica društva pa živimo i podržavamo obiteljske vrijednosti. Smatramo da je podrška obitelji ključna za izgradnju snažnog i stabilnog društva te ćemo se zalagati za stvaranje politika koje potiču obiteljski život, podršku roditeljima i zaštitu prava djece.

Etika i moral bitni su elementi u političkom djelovanju Domovinskog pokreta. Zalažemo se za transparentnost, integritet i odgovornost u politici te ćemo se boriti protiv korupcije i nepravde u društvu.

Što kao kandidati za Sabor mislite o državnom suverenizamu?

Duboko vjerujemo u važnost državnog suverenizma za našu zemlju. Kao kandidati s liste Domovinskog pokreta, smatramo da je očuvanje neovisnosti i suverenosti Hrvatske od ključne važnosti za našu budućnost. To znači da se zalažemo za očuvanje naše nacionalne suverenosti i neovisnosti u svim područjima, od politike i gospodarstva do kulture i vanjskih poslova.

Mi podržavamo politike koje jačaju naše nacionalne institucije, promiču našu kulturu i identitet te osiguravaju da Hrvatska ima snažan glas na međunarodnoj sceni. Istovremeno, vjerujemo u suradnju s drugim zemljama, ali uvijek uz jasan naglasak na zaštiti naših nacionalnih interesa.

Transparentnost u politici ključna je za osiguranje da se državni suverenizam provodi na način koji odgovara našim građanima. Stoga se zalažemo za otvoren dijalog s građanima o pitanjima koja se tiču naše suverenosti i zaštitimo nacionalnih interesa.

Kao kandidati s liste Domovinskog pokreta, obećavamo da ćemo se  zalagati za očuvanje naše državne suverenosti i boriti se za interese naše domovine u svakom aspektu političkog djelovanja

Ljubav prema hrvatskoj himni i zastavi?

Kao kandidati na listi Domovinskog pokreta i hrvatski branitelji dragovoljaci, ljubav prema hrvatskoj himni i zastavi duboko je usađena u naše srce i identitete. Himna i zastava simboli su naše slobode, hrabrosti i ponosa, koji su iznikli iz borbe za neovisnost i oslobađanje naše domovine. Hrvatska himna, „Lijepa naša domovino“ odzvanja u nama kao podsjetnik na sve žrtve i napore koje smo podnijeli kako bismo postigli neovisnost. Svaki put kada čujemo tu himnu, osjećamo ponos zbog naše povijesti, kulture i identiteta.

Zastava s crvenim, bijelim i plavim bojama simbolizira snagu, čvrstoću i slobodu našeg naroda. Ona je zastava pod kojom smo se borili, pod kojom smo patili, ali i pod kojom smo slavili naše pobjede. Gledajući tu zastavu, vidimo simbol zajedništva i solidarnosti među našim građanima. Uvijek ćemo štititi našu himnu i zastavu, jer su one temelj našega nacionalnoga identiteta i ponosa. Nastavit ćemo se zalagati za vrijednosti koje su nas vodile tijekom Domovinskog rata i koje nas i danas obvezuju na očuvanje integriteta i suverenosti naše domovine.

Kako vi sutra planirate voditi kadrovsku politiku?

Kadrovski politika Domovinskog pokreta temelji se na načelima stručnosti, integriteta i predanosti nacionalnim interesima. Naša stranka se zalaže za promicanje sposobnih i odgovornih pojedinaca bez obzira na političku pripadnost ili stranačke veze.

U našoj kadrovskoj politici naglasak je na zapošljavanju stručnih i iskusnih pojedinaca koji će svojim radom doprinijeti boljitku društva i ostvarivanju ciljeva Domovinskog pokreta. Transparentan i pravedan proces odabira kandidata za odgovorne pozicije ključan je dio naše politike kako bismo osigurali da javne funkcije obnašaju osobe koje posjeduju potrebne kvalifikacije i moralne vrijednosti. Također, potičemo kontinuirano usavršavanje i obrazovanje kako bismo osigurali da naši kadrovi budu uvijek spremni nositi se s izazovima suvremenoga društva i globalnog tržišta rada.

Ukratko, naša kadrovska politika temelji se na meritokraciji, transparentnosti i predanosti nacionalnim interesima, te smo odlučni u provođenju tih načela u svim aspektima našeg političkog djelovanja.

Kako gledate na elektroničko glasovanje i organizirati povratak iseljenika?

Elektroničko glasovanje predstavlja važan korak k modernizaciji izbornoga procesa i olakšavanju sudjelovanja građana u političkom životu. Smatramo kako je važno osigurati pouzdane sustave elektroničkoga glasovanja kako bi se omogućilo što većem broju ljudi, uključujući naše iseljenike, sudjelovati u izbornom procesu. Time bismo stvorili više demokratskog legitimiteta i uključivosti u donošenje političkih odluka.

Što se tiče povratka iseljeništva, to je izuzetno važno pitanje za Domovinski pokret. Naši iseljenici predstavljaju važan resurs za Hrvatsku, ne samo ekonomski već i kulturološki i politički. Kao kandidati, zalažemo se za stvaranje poticajnih uvjeta koji će potaknuti povratak naših iseljenika, uključujući poboljšanje gospodarske situacije, smanjenje birokratskih prepreka i promicanje povoljnog poslovnog okruženja. Držimo iznimno važnim osigurati da naši iseljenici imaju pristup istim pravima i mogućnostima kao i građani koji žive u Domovini. To uključuje i pravo sudjelovanja u izbornom procesu putem elektroničkog glasovanja kako bi im se omogućilo da svojim znanjem, iskustvom i kapitalom pomognu uspostavi demokratske i gospodarski osnažene Hrvatske.

Mislite li da je u strankama u Hrvatskoj izražena sloboda govora?

Demokratizacija stranaka podrazumijeva otvorenost, transparentnost i participaciju članstva u donošenju odluka unutar stranke. To znači osiguravanje pravednih izbora unutar stranke, otvorenu raspravu o politikama i programima, te aktivno uključivanje članova u procese donošenja odluka. Sloboda govora je neophodna za demokratsko društvo jer omogućava raznolikost mišljenja, kritičko razmišljanje i javnu raspravu. Podržavamo potpunu slobodu govora unutar stranke i izvan nje, pod uvjetom da se ne potiče mržnja, nasilje ili širenje lažnih informacija. Iznimno je važno osigurati da svi članovi stranke imaju pravo izražavati svoje stavove i da se te stavove uzima u obzir prilikom donošenja političkih odluka.

Kakva je vaša anitikoprupcijska politika

Antikorupcijska politika je od vitalnog značaja za budućnost Hrvatske. Domovinski pokret smatra da je borba protiv korupcije ključni prioritet. Naša stranka će se zalagati za rigorozne mjere koje će osigurati transparentnost u javnom sektoru, uključujući stroge provjere imovine i financija dužnosnika, te uspostavu neovisnih tijela koja će nadzirati integritet javnih institucija. Također, promovirat ćemo kulturu odgovornosti i etičnosti u svim segmentima društva. Vjerujemo da je suzbijanje korupcije ključno za izgradnju povjerenja građana u vlast i osiguravanje pravednijeg i prosperitetnijeg društva za sve.

Novo brendiranje Hrvatske

Kao kandidati na listi Domovinskog pokreta, smatramo da novo brendiranje Hrvatske može biti ključno za promociju zemlje kao atraktivne destinacije za ulaganje, turizam i kulturu. Evo nekoliko ideja o tome kako to postići:

  1. Identifikacija ključnih vrijednosti: Potrebno je identificirati ključne vrijednosti i resurse koji čine Hrvatsku jedinstvenom i privlačnom. To može uključivati bogatu kulturnu baštinu, prekrasnu prirodu, gastronomsku ponudu, inovativne industrije i druge resurse.
  2. Kreiranje snažnog vizualnog identiteta: Važno je stvoriti snažan vizualni identitet koji će jasno komunicirati vrijednosti i karakteristike Hrvatske. To može uključivati logo, boje, tipografiju i druge vizualne elemente koji će odražavati autentičnost i privlačnost zemlje.
  3. Promocija kroz digitalne kanale: Korištenje digitalnih kanala, poput društvenih mreža, web stranica i digitalnih kampanja, može biti učinkovit način promocije novog brendiranja Hrvatske. To omogućuje širok doseg i ciljanje različitih ciljnih skupina.
  4. Partnerstva i suradnje: Suradnja s relevantnim dionicima, poput turističkih agencija, gospodarskih subjekata, kulturnih institucija i javnog sektora, može pojačati učinak brendiranja i omogućiti sinergijske učinke.
  5. Stvaranje autentičnog iskustva: Ključno je stvoriti autentično iskustvo za posjetitelje i investitore koji će odražavati vrijednosti i karakteristike Hrvatske. To može uključivati razvoj turističkih proizvoda, kulturnih događanja, poslovnih programa i drugih aktivnosti koje će privući i zadržati interes ciljnih skupina.

Ukupno gledajući, novo brendiranje Hrvatske može biti važan korak u jačanju njezine pozicije na međunarodnoj sceni i poticanju gospodarskog razvoja. Ključno je usmjeriti napore na promociju autentičnosti, raznolikosti i privlačnosti zemlje kako bi se ostvarili dugoročni pozitivni učinci.

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...