DEBAKL: Prazan Trg žrtava fašizma unatoč koncertu i Tomaševiću

”Usprkos visokoj temperaturi, Trg žrtava fašizma bio je ispunjen gledateljima”, vijest je koja je objavljena na većini naših medija. Fotografije kojima je to popraćeno međutim govore nešto posve drugo. Na fotografijama je možda pedesetak ljudi, među kojima se ističu Ivo Josipović, Rada Borić, i još nekoliko poznatih antifašista. Sve u svemu, čini se da je bilo manje ljudi nego što ima registriranih antifašističkih udruga.

U nedjelju je, naime, u organizaciji Grada Zagreba na Trgu žrtava fašizma održana proslava Dana antifašističke borbe. Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo)kazao je da ‘neće dozvoliti marginalnim političkim opcijama’ da to osporavaju, Zoran Pusić iz Antifašističke lige tražio je vraćanje Trga maršala Tita.

Zoran Pusić je rekao i kako je borba protiv nacizma i fašizma bila pobjedonosna i presudna za formiranje Republike Hrvatske u današnjim granicama.

Ana Paulina Milardović ispred Mreže antifašistkinja Zagreba istaknula je kako je bitno da se upravo u Zagrebu prisjećamo i komemoriramo one koji su hrabro stupali u borbu protiv fašizma, u gradu koji je bio centar ustaške države i na trgu gdje su se nalazile zgrade fašističke policije, zatvori i mučionice. Dodala je kako se ovaj dan obilježava i zbog današnjeg društva.

– Naše suprotstavljanje desnom radikalizmu, nacionalizmu, seksizmu, homofobiji i rasizmu, i drugim šovinističkim ideologijama, dio je suvremene antifašističke borbe, poručila je.

Uz, kako mediji navode, “popularni” zagrebački bend ANTENAT (za kojeg, priznajemo, nikad nismo čuli), na koncertu je nastupio ZborXop, kao i Zagrebački orkestar ZET-a, izvodeći tradicionalne skladbe koje su podsjetile na tekovine Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i otpora fašizmu i ustaštvu.