Del Ponte najavila ostavku UN-ovom istražnom povjerenstvu o Siriji

Del Ponte je zaključila da užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi ni na području bivše Jugoslavije...

 Carla Del Ponte
FOTO/FAH

Bivša glavna tužiteljica Haškoga suda Carla Del Ponte namjerava dati ostavku u UN-ovom  istražnom povjerenstvu o Siriji koje nikada nije ništa postiglo, rekla je u razgovoru za švicarski list Blick.

“Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslat ću ju sljedećih dana”, rekla je u tom razgovoru.

Vijeća za ljudska prava je 2011. osnovalo neovisno UN-ovo istražno povjerenstvo, samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. Del Ponte mu se pridružila u rujnu 2012.

Povjerenstvo kojim predsjeda Brazilac Paulo Pinhero je predalo nekoliko izvješća, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.

“Ne mogu više ostati u povjerenstvu koje ne čini apsolutno ništa”, objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu.

U sukobu u Siriji je od ožujka 2011. poginulo više od 330.000 osoba i više milijuna je raseljeno i izbjeglo.

“Na početku je postojalo dobro i zlo. Oporba je bila na strani dobra, a vlada na strani zla”, ocijenila je Del Ponte. “A sada su svi u Siriji na strani zla. Assadov režim je počinio strašne zločine protiv čovječnosti i koristio kemijsko oružje. A oporbu sačinjavaju ekstremisti i teroristi”, ocijenila je.

Del Ponte je zaključila da užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi ni na području bivše Jugoslavije.

Ona je imenovana tužiteljicom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i zaslužna je što se bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević našao pred međunarodnim sudom kako bi odgovarao za ratne zločine.

Del Ponte je također vodila istrage o mafiji uz talijanskog suca Giovannija Falconea tijekom 1990-ih.H

G.S.