Devetnaest afganistanskih državljana stiglo je u subotu navečer u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu!

Riječ je o ljudima i članovima njihovih obitelji koji su podržavali izaslanstvo EU -a u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere...

Devetnaest afganistanskih državljana koji su podržali izaslanstvo Europske unije u Kabulu stiglo je u subotu navečer u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Skupinu od 19 afganistanskih državljana čine tri obitelji s djecom i jedna samac. I svi su izrazili namjeru podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, navode iz MUP -a…

Riječ je o ljudima i članovima njihovih obitelji koji su podržavali izaslanstvo EU -a u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere. Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pozvala je članice EU -a da prihvate osoblje EU -a iz Afganistana, oko 500 domaćih ljudi, uglavnom prevoditelja, logističara i njihovih obitelji.

Hrvatska se odazvala pozivu ESVD -a i, u znak europske solidarnosti, odlučila prihvatiti 20 ljudi čiji su životi i sigurnost bili ugroženi dolaskom talibanskog režima.

S obzirom na to da je među njima čak deset maloljetnika, skupina će biti smještena u smještajnom objektu MUP -a za ugrožene skupine, gdje im se osiguravaju svi potrebni uvjeti, navodi se u priopćenju. MUP dodaje kako zbog sigurnosti navedenih osoba koje su pod zaštitom Republike Hrvatske ne može dati više informacija.

T.H.