Utorak, 16. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Diljem Hrvatske odaje se počast palim braniteljima

Uoči Dana državnosti Izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu slobode. Počast je odana svima koji su svoj život utkali u stvaranje samostalne i moderne Republike Hrvatske.

– Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske.Njihova i hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motivacija za dalje za voditi,. kako jedinice lokalne samouprave, tako i državu, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Danas imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku koju trebamo graditi,nadograđivati, činiti je boljom za genreacije koje dolaze poslije nas. Hvala svima koji su kroz stoljeća,rekao bih, svoje živote ostavljali za ideju neovisnoti RH počevši od davnih vremena pa završivši s 96.-om godinom kada mislim i nadam se da nakon službenog završetka Domovinskog rata više neće niti jedan Hrvat morati ići u oružje i po oružje, uniformu oblačiti da bi branio svoju Hrvatsku, poručio je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Počast onima koji su dali život za slobodnu domovinu odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-križa braniteljima na Varaždinskom groblju.

– Mi smo danas tu obitelji roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije došli odat počast ljudima koji su snivali san o slobodnoj republici Hrvatskoj, a koji taj san nisu doživjeli. Oni us tu na groblju našem i činom paljenja svijeća i polaganjem vijenca odajemo im počast. Pa svaki put su to sjećanja jer su Varaždinci ginuli diljem Hrvatske, imamo 175 na spomen obilježju tu, međutim u Varaždinu je samo jedan poginuli, samo jednog imamo poginulog u ratu u Varaždinu, svi ostali diljem Hrvatske, tak da Varaždin nije veliko mjesto ali ima ogromno srce za svoju domovinu, rekla je Ljubica Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica i poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije.

Dan državnosti obilježen je i u Krapini. Kod Spomen-obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

– Ponosan sam što sam kao pripadnik 2. gardijske brigade sudjelovao u ustroju postrojbe, ratnim djelovanjima. Nažalost, među Gromovima je bilo 208 poginulih tijekom Domovinskog rata, rekao je Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, KZŽ.

– Uoči Dana državnosti ovdje smo se paljenjem svijeća prisjetili svih koji su dali živote za domovinu i ostvarili san o nezavisnoj demokratskoj republici Hrvatskoj, ističe Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine.

– Provedeni izbori višestranački su zapravo bili prekretnica ne samo u razvoju mlade države nego općenito i demokracije kakvu danas poznajemo, poručio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Najnovije

Australija: napad nožem na asirsku crkvu teroristički čin

Foto.Pixabay   Australska policija u utorak je priopćila da je napad nožem na biskupa asirske crkve i neke sljedbenike u Sydneyu bio teroristički čin motiviran navodnim...

Biblijska poruka 16.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – Ja sam kruh života

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,30-35 Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s...

SAD: Donji dom Kongresa glasat će odvojeno o pomoći Izraelu i Ukrajini

Foto:Pixabay   Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca...

Radić: Glas za MOST i ostale stranke proizašle iz krila DP-a bit će bačen glas, ali ne u smeće – to će biti glas...

Foto:Domovinski pokret   Kandidati Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice, na čelu s Marijem Radićem na današnjoj konferenciji za medije pozvali su sve građane da u srijedu...

Ante Deur: Vjera, obitelj, domovina!

Ante Deur, hrvatski dragovoljac koji je prošao sva bojišta, od Vukovara, preko Kupresa do pobjedničke Oluje.   Ratne traume mu liječila mnogobrojna obitelj. Naime, supruga Duvanjka...