Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH

 

Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata, kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci su položeni i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Danas je glavno obilježavanje Dana Hrvatske vojske, kad će se u vojarnama održati Dan otvorenih vrata.

Posjetitelji će od 10 do 14 sati moći razgledati izložbu vojne opreme i naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku postrojbi Hrvatske vojske, borbena oklopna vozila te se informirati o vojnom pozivu, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Dan otvorenih vrata održat će se u vojarni u Petrinji, Vinkovcima, Đakovu i Našicama te Gospiću, Kninu i Vukovaru. Također i u vojarnama u Varaždinu, Požegi, Bjelovaru i Pločama, objavio je HRT.

Vrhunac proslave bit će na Dan državnosti, u četvrtak, kad će se na zagrebačkom Jarunu održati tradicionalna izložba oružja i borbene tehnike, uz pokazne vježbe sposobnosti Hrvatske vojske i policije te prigodan letački program.

Ministar Anušić na Mirogoju položio vijence u povodu Dana Hrvatske vojske

Uoči Dana Hrvatske vojske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić položio je vijence i zapalio svijeće na posljednjim počivalištima dosadašnjih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj.

– Položili smo vijence na grobove bivših načelnika Glavnog stožera i prvog i najzaslužnijeg ministra obrane Gojka Šuka, rekao je Anušić predvodeći izaslanstvo Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga .

Položeni su vijenci, zapaljene svijeće i odana počast uz zvuke mirozova ratnom ministre obrane Gojku Šušku, strožernim generalima Petru Stipetiću, Zvonimiru Červenku, Martinu Špegelju, Antonu Tusu i generalu zbora Imri Agotiću.

Ministar Anušić će, najavljeno je, sudjelovati i na misnom slavlju u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Čestitku u povodu Dana Oružanih snaga uputili su pripadnici svih rodova Hrvatske vojske.

“Uoči 33. rođendana Oružanih snaga RH pripadnici današnje moderne Hrvatske vojske poslali su prigodne poruke: Odajemo počast palima za slobodu, ponosni na odoru koju nosimo, spremni smo na sve izazove. Domovini vjerni!

U svečanom ozračju uoči 33. rođendana Hrvatske vojske, koji se obilježava svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde, njihovi nasljednici, pripadnici današnje moderne Hrvatske vojske poslali su prigodne poruke i čestitke.

“Dan Oružanih snaga prilika je da se prisjetimo svih onih koji su se žrtvovali za našu slobodu i sigurnost. Hvala. Domovini vjerni!”, poručili su kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Pripadnica Hrvatske ratne mornarice prisjetila se svih hrvatskih branitelja i pripadnika Hrvatske vojske koji su zaslužni za stvaranje i razvoj današnjih modernih Oružanih snaga te je čestitavši ovaj dan svim pripadnicima istaknula: “U čast mom ocu i svim braniteljima iz Domovinskog rata, danas ponosno stojim na mostu broda Obalne straže RH”.

Sjećanju na hrvatske branitelje pridružili su se i pripadnici Vukova koji su uz čestitke za sretan rođendan Hrvatskoj vojsci poručili: “I da nikad ne zaboravimo žrtvu svih onih koji su nam omogućili da budemo dio ove obitelji. Domovini vjerni!”

Pripadnici Gromova istaknuli su ponos što su dio obitelji Hrvatske vojske, danas respektabilne moderne vojne silu koja svim građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost, a pripadnici Tigrova ovom prigodom javili su se svojim poznatim pozdravom: “Za Hrvatsku kao Tigar”.

S pogledom u budućnost uz nove višenamjenske borbene avione Rafale, pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslao je poruku: “S novim avionima za modernu i moćnu Hrvatsku vojsku”.

“Na brodu vijori zastava naše slobodne domovine. Odajemo počast palima za slobodu, ponosni na odoru koju nosimo spremni smo na sve izazove. Neka nam vječno živi naša slobodna domovina”, ponosno poručuju pripadnici Hrvatske ratne mornarice.

Pripadnica 3. mehanizirane bojne Pauci poručila je kako su joj se životni snovi potpuno ispunili onoga trenutka kad je obukla odoru Hrvatske vojske, a kolege iz postrojbe podržali su je prepoznatljivom krilaticom iz Domovinskog rata legendarne 4. gardijske brigade “Pauci”: “Kad krenemo gorit će nebo i zemlja”.”

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...