FOTO: Dobročinitelj s Korzike: U Domovinskom ratu se borio za hrvatsku neovisnost, a sada je vatrogascima donirao vrijednu opremu

U Domovinskom ratu borio se za hrvatsku neovisnost, a danas se bori za sigurnost njezinih građana. Francuz Jacques Nicolai, koji je sudjelovao u oslobodilačkoj akciji Miljevci, spojio je rodnu Korziku sa siromašnom općinom Promina. Tamošnjim je vatrogascima darovao vrijednu opremu jer je njihova, tijekom ovosezonskih požara, uništena...

Jacques je, po riječima prominskog načelnika Tihomira Budanka, u vrijeme Domovinskog rata ostavio miran i lagodan život u Francuskoj kako bi, najprije kao humanitarac, radio na prikupljanju i dostavi humanitarne pomoći ratom zahvaćenom području RH. Zatim se kao stranac dragovoljac u skupini od 550 svojih sunarodnjaka uključio u redove Hrvatske vojske./foto- Nikša Stipaničev/CROPIX

U Domovinskom ratu borio se za hrvatsku neovisnost, a danas se bori za sigurnost njezinih građana. Francuz Jacques Nicolai, koji je sudjelovao u oslobodilačkoj akciji Miljevci, spojio je rodnu Korziku sa siromašnom općinom Promina. Tamošnjim je vatrogascima darovao vrijednu opremu jer je njihova, tijekom ovosezonskih požara, uništena.VIDEO

Nicolai Jacques primio priznanje: Francuz sam, ali moje srce danas kuca za Hrvatsku

Dragovoljac

Jacques je, po riječima prominskog načelnika Tihomira Budanka, u vrijeme Domovinskog rata ostavio miran i lagodan život u Francuskoj kako bi, najprije kao humanitarac, radio na prikupljanju i dostavi humanitarne pomoći ratom zahvaćenom području RH. Zatim se kao stranac dragovoljac u skupini od 550 svojih sunarodnjaka uključio u redove Hrvatske vojske.

– Na bojišnicama diljem naše domovine poginulo je čak 80 francuskih državljana, a 55 ih je ranjeno. Zauvijek ćemo se sjećati njihove žrtve. Jacques je kao pripadnik 113. brigade HV-a, a bio je jedini Francuz među braniteljima naše postrojbe, aktivno sudjelovao u borbenim aktivnostima povrata privremeno okupiranih područja RH – kazao je Budanko 24.07.2015. na dodjeli priznanja Nicolai Jacquesu.

Nikolay Jaques u prvom redu lijevo/ Miljevački plato-Načelnik općine Tihomil Budanko na tenku prvi s desna sa suborcima.

Puno opreme je uništeno i propalo, izgubljeno. Znači nije dobro. Pogotovo osnovna zaštitna oprema koje fali dosta, cijevi… Uglavnom ono što nam je najpotrebnije nam najviše i fali”, govori Antonio Škovrlj, zapovjednik DVD Promina.

No, trebali bi doći bolji dani za vatrogasce iz Promine i Drniša. Jacques Nicolai, francuz koji se borio na bojištima diljem Hrvatske, prikupio je donaciju vatrogasne opreme.

“Postoji nacionalni kongres vatrogasaca na kojem sam bio, vidio nadležne, profesionalce, i one koji prodaju opremu. S njima sam stupio u kontakt i obećali su donirati. Proces je trajao ukupno 60 dana”, kaže Jacques Nicolai.

Donacijom je zadovoljan i prominski načelnik općine Tihomir Budanko, koji bi teško uspio iznaći način kako pronaći novac za toliko vatrogasne opreme.

“Sredstava koja je prikupio za nas su vrlo vrijedna sredstva, tako da je još jednom nakon domovinskog rata pokazao kako je njegovo srce veliko”, govori Tihomir Budanko, načelnik općine Promina.

Problem pronalaska novca za vatrogasce i donacije česta je tema i na stastancima udruge gradova i općina.

“U pravilu kada govorimo o donacijama vrlo često je riječ o starijim vozilima koje dobro služe svrsi, ali to je već netko negdje otpisao – mi moramo na sistematičan način brinuti o vatrogastvu”, govori Željko Turk, predsjednik udruge gradova i općina.

Zato svi i dalje s nestrpljenjem očekuju obećanu pomoć države, donosi dnevnik.hr.

B.P./Dnevnik.hr