Dodijeljene nagrade 47. varaždinskih baroknih večeri

„Organizacijski smo najbolji festival u Hrvatskoj. Malo je gradova i u Europi koji su razvijali svoju kulturu, a mi smo napravili svjetski festival. Varaždinske barokne večeri su najveći ambasador hrvatske kulture u svijetu...

foto/fah

Dobitnici nagrada 47. varaždinskih baroknih večeri su sopranistica Ivana Lazar, ansambl Capella Cracoviensis te Zbor i Orkestar Panonske filharmonije iz Pečuha.

Nakon 35 koncerata u deset dana u četiri županije te još 23 popratna programa, u ponedjeljak su svečanošću dodjele nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završile 47. Varaždinske barokne večeri kojima je zemlja partner bila Mađarska.

Dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija, u kojem su bili prof. Nataša Maričić i prof. Predrag Šantek iz Glazbene škole u Varaždinu, objavila je dobitnike ovogodišnjih nagrada.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla dodijeljena je Zboru i Orkestru Panonske filharmonije iz Pečuha pod ravnanjem Tibora Bogányja za izvedbu djela Pala Esterhazyja, Georga Philippa Telemanna i Dietricha Buxtehudea. Nagradu je preuzeo ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, naglasivši pritom da su Varaždinske barokne večeri festival s publikom koja razumije i voli glazbu.

Žiri je ove godine odlučio dodijeliti dvije nagrade „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju.

Jedna je dodijeljena Capelli Cracoviensis iz Krakova za izvedbu dva monumentalna vokalno-instrumentalna ostvarenja, „Magnificat“ poljskog skladatelja Marcina Józefa Źebrowskog i „Magnificat“ u D-duru Johanna Sebastiana Bacha.

Druga je uručena sopranistici Ivani Lazar za izvedbu „Devet njemačkih arija“ Georga Friedricha Händela, te za sudjelovanje na koncertu Hrvatskoga baroknog ansambla i Katedralnog zbora Chorus Angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca u izvedbi „Večernji Blažene Djevice“ Claudija Monteverdija. Primajući nagradu, Lazar je istaknula da je Varaždin grad koji brine o svojim glazbenicima.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić naglasio je da varaždinski festival najveća kulturna manifestacija regije.

„Organizacijski smo najbolji festival u Hrvatskoj. Malo je gradova i u Europi koji su razvijali svoju kulturu, a mi smo napravili svjetski festival. Varaždinske barokne večeri su najveći ambasador hrvatske kulture u svijetu. Festival su ljudi i vjerujem u varaždinsku snagu, u ovo što radimo“, rekao je Bobić. Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica  istaknula je da festival utjelovljuje ono čime se Varaždin diči – kulturom i barokom.

Na svečanosti je predstavljen nosač zvuka sa snimkom koncerta održanog na prošlogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima kada su Bachovu „Muku po Ivanu“ izveli Hrvatski barokni ansambl, Katedrali zbor Chorus angelicus, te solisti i za to bili nagrađeni nagradom „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla.

Autor-Hina