Petak, 12. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dodijeljene nagrade 47. varaždinskih baroknih večeri

Dobitnici nagrada 47. varaždinskih baroknih večeri su sopranistica Ivana Lazar, ansambl Capella Cracoviensis te Zbor i Orkestar Panonske filharmonije iz Pečuha.

Nakon 35 koncerata u deset dana u četiri županije te još 23 popratna programa, u ponedjeljak su svečanošću dodjele nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završile 47. Varaždinske barokne večeri kojima je zemlja partner bila Mađarska.

Dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija, u kojem su bili prof. Nataša Maričić i prof. Predrag Šantek iz Glazbene škole u Varaždinu, objavila je dobitnike ovogodišnjih nagrada.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla dodijeljena je Zboru i Orkestru Panonske filharmonije iz Pečuha pod ravnanjem Tibora Bogányja za izvedbu djela Pala Esterhazyja, Georga Philippa Telemanna i Dietricha Buxtehudea. Nagradu je preuzeo ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, naglasivši pritom da su Varaždinske barokne večeri festival s publikom koja razumije i voli glazbu.

Žiri je ove godine odlučio dodijeliti dvije nagrade „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju.

Jedna je dodijeljena Capelli Cracoviensis iz Krakova za izvedbu dva monumentalna vokalno-instrumentalna ostvarenja, „Magnificat“ poljskog skladatelja Marcina Józefa Źebrowskog i „Magnificat“ u D-duru Johanna Sebastiana Bacha.

Druga je uručena sopranistici Ivani Lazar za izvedbu „Devet njemačkih arija“ Georga Friedricha Händela, te za sudjelovanje na koncertu Hrvatskoga baroknog ansambla i Katedralnog zbora Chorus Angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca u izvedbi „Večernji Blažene Djevice“ Claudija Monteverdija. Primajući nagradu, Lazar je istaknula da je Varaždin grad koji brine o svojim glazbenicima.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić naglasio je da varaždinski festival najveća kulturna manifestacija regije.

„Organizacijski smo najbolji festival u Hrvatskoj. Malo je gradova i u Europi koji su razvijali svoju kulturu, a mi smo napravili svjetski festival. Varaždinske barokne večeri su najveći ambasador hrvatske kulture u svijetu. Festival su ljudi i vjerujem u varaždinsku snagu, u ovo što radimo“, rekao je Bobić. Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica  istaknula je da festival utjelovljuje ono čime se Varaždin diči – kulturom i barokom.

Na svečanosti je predstavljen nosač zvuka sa snimkom koncerta održanog na prošlogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima kada su Bachovu „Muku po Ivanu“ izveli Hrvatski barokni ansambl, Katedrali zbor Chorus angelicus, te solisti i za to bili nagrađeni nagradom „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla.

Autor-Hina

Najnovije

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...

Biblijska poruka 12.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko će nahraniti toliki silan svijet?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,1-15 Ode Isus na drugu stranu Galilejskoga, Tiberijadskog mora. Slijedilo ga silno mnoštvo jer su gledali znamenja što ih je činio na...