Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dodik poludio

Foto:Običan.info

 

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore danas su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac, no pritom su ponovo višestruko uvećavali broj onih koji su tamo ubijeni, a poslali su i poruke kojima su nijekali genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Donja Gradina je mjesto na bosanskohercegovačkoj obali Save nasuprot Jasenovcu, a u vrijeme postojanja jasenovačkog logora tamo su provođena pogubljenja zatočenika.

Vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i svake godine do sada, tamo su organizirale svoje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu uz tvrdnje kako je tamo tijekom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine ubijeno 700 tisuća ljudi, unatoč tome što su do sada dokumentirani podaci o nešto više od 83 tisuće žrtava.

Spornu brojku od 700 tisuća ubijenih ponavljao je i Dodik uz tvrdnje kako su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire” da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

“Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, kazao je Dodik.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako “ne bi ograničavalo” način na koji će oni to ubuduće komemorirati.

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Zazivao je jedinstvo svih Srba na području Balkana i žalio se zbog njihova statusa u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji te je tvrdio kako se srpskom narodu bez dokaza pokušava nametnuti odgovornost za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

“Tamo se nije dogodio genocid, a ovdje jest”, kazao je Dodik koji se obrušio i na Njemačku zbog sponzoriranja rezolucije o Srebrenici koju bi trebala usvojiti opća skupština Ujedinjenih naroda. Dodik je danas izveo zaključak kako je to zapravo nastavak iste politike Berlina još od Drugog svjetskog rata.

Srpski premijer: U Jasenovcu se od dječjih leševa pravio sapun

Predsjednik vlade Srbije Miloš Vučević govorio je o “podzemnim gradovima smrti” i stotinama tisuća onih koji su u njima pokopani, kao i da se u Jasenovcu “od dječjih leševa pravio sapun.”

“Narod koji je ovo prošao ne može biti narod dželata nego narod žrtve”, ustvrdio je Vučević dodajući kako bi zbog toga oni koji Srbe optužuju za genocid u Srebrenici trebali za to ispričati.

Najavio je nastavak političke borbe Beograda za sprječavanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik skupštine Crne Gore: Želimo zaustaviti podršku Crne Gore rezoluciji

Andrija Mandić, predsjednik skupštine Crne Gore i jedan od čelnih prosrpskih političara u toj zemlji, komemoraciju je iskoristio kako bi se potužio na pritiske na Srbe u Crnoj Gori kao i najavu da će crnogorska vlada premijera Milojka Spajića u Ujedinjenim narodima poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

“Uradit ćemo sve, ujedinjeni kao srpski političari zajedno sa (pravoslavnom) crkvom, da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj namjeri”, najavio je Mandić iznoseći tezu kako je genocid počinjen samo u Jasenovcu, a ne i u Srebrenici.

Gideon Greif: U Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi

Na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio je i Gideon Greif, izraelski povjesničar poznat po nijekanju genocida u Srebrenici, koji je također tvrdio kako je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi.

Pritom je kazao kako bi trebalo osuditi svakoga tko umanjuje te brojke i tvrdi kako su one jedine istinite, prenosi Običan.info.

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...