Subota, 22. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dodik se ponovo sastao s Putinom, jedan drugoga hvalili i kritizirali zapad

Foto:Wikipedia

 

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak se ponovo sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tijekom susreta u Sankt Peterburgu potvrdili su jačanje uzajamnih veza i optuživali zapad za navodno kršenje Daytonskog sporazuma.

Dodik je u Sankt Peterburgu boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu koji organiziraju ruske vlasti, a nakon agresije te zemlje na Ukrajinu tamo ne dolazi gotovo nitko iz razvijenih zapadnih zemalja, piše HRT.

U dijelu susreta koji su mogle snimiti televizijske kamere vidjelo se kako Putin izbjegava Dodikove napadne pokušaje da se s njim opetovano grli i ljubi pri čemu je ruski predsjednik inzistirao samo na rukovanju.

U snimljenim tonskim isječcima je kazao kako se raduje jer je Dodik došao u Sankt Peterburg, a izrazio je zadovoljstvo zbog toga što bosanski Srbi stalno rade na jačanju veza s Rusijom te kazao i kako inzistira na poštivanu Daytona.

– Znate da je naš stav u odnosu na Dayton stalni i nepromjenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije, kazao je Putin.

Dodik se pak Putinu zahvaljivao na “principijelnim stajalištima” u odnosu prema BiH, dodajući kako je Rusija jedina država-svjedok koja poštuje taj sporazum kako je napisan.

Žalio se na odnos zapada za koji je rekao da derogira prava Srba u BiH, tvrdeći kako je dokaz tome usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a.

Potvrdio je kako će osobno i kroz utjecaj koji ima na sustav odlučivanja u BiH nastaviti blokirati uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

– Mi ostajemo ustrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama, kazao je Dodik koji je ranije otvoreno branio rusku agresiju i pravdao rat protiv Ukrajine.

On je nakon toga interpretirajući taj razgovor za Televiziju RS (RTRS) dodatno hvalio Rusiju tvrdeći kako je njena ekonomija sada četvrta na svijetu, a Putina je nazvao liderom koji razumije što se zbiva u svijetu.

Govorio je i kako je zapad opetovano pokušavao izigrati Rusiju.

– Vidim da je ovdje u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće, kazao je Dodik.

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...