DODIKOV MINISTAR: “Oluja je zločinačka”, HNS BiH: “Jedna od najčišćih vojnih operacija u povijesti”

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je u utorak kako je vojno-redarstvena operacija “Oluja”, kojom je 1995. godine oslobođen teritorij Hrvatske pod okupacijom pobunjenih Srba, bila “zločinačka akcija”.

Nešić je ovo kazao nakon što je zatražio istragu i stegovni progon protiv policajca Marka Škegre, koji je na Facebooku postavio objave u kojima je pozdravio predstojeće obilježavanje “Oluje”, kao i fotografiju muškarca koji je na leđima imao istetoviran pozdrav “Za dom spremni”.

Objave je postavio pripadnik agencije pod nazivom Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela, koja je zadužena za osiguranje važnih osoba i državnih objekata.

“Kao čovjek i kao ministar sigurnosti smatram da ljudima koji veličaju zločinačke akcije kao što je ‘Oluja’, kada je izvršen pogrom nad srpskim narodom, nije mjesto u policijskim agencijama”, izjavio je Nešić, kojega je na poziciju ministra sigurnosti postavio Milorad Dodik.

Nešić je prije dva tjedna branio dvije studentice iz Istočnog Sarajeva, suočene s osudama jer su, također na društvenim mrežama, veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića a Bošnjacima poručile kako im je žao što ih u ratu nije više pobijeno.

“Nečuveno je da mi danas imamo otvoren predmet protiv djevojaka koje su iznosile svoje mišljenje i koje su dizale tri prsta”, izjavio je tada pred novinarima Nešić.

Voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Mladen Begić odgovorio je državnom ministru sigurnosti Nenadu Nešiću na opasku o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja da je to bila jedna od najčišćih vojnih operacija u povijest ratovanja te posljedica srpskog odbijanja plana Z4.

“Vojno-redarstvena operacija Oluja je bila legalna i legitimna operacija Hrvatskih snaga”, napisao je Begić, ministar branitelja u vladi Županije zapadnohercegovačke, u odgovoru Nešiću.

Pojasnio je kako je ta vojna operacija sredinom 1995. omogućila slobodu Hrvatskoj, te dovela do kraja rata u Bosni i Hercegovini.

“Operacija Oluja je bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja”, dodao je voditelj Odjela Hrvatskog narodnog sabora BiH za branitelje i Domovinski rat.

Naveo je kako su pobunjeni Srbi odbili posljednju slamku spasa s planom Z4 nakon čega je Hrvatska krenula osloboditi vlastiti teritorij.

Pri tome je ministar Begić spomenuo i potpisivanje Splitskoga sporazuma između Hrvatske i BiH, kojim je omogućena realizacija niza oslobodilačkih vojnih akcija u kojima su sudjelovale postrojbe hrvatskih snaga koje su zajedno činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane.

HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora sudjeluju u vlasti na državnoj razini zajedno sa srpskim i bošnjačkim strankama, no o stvarima iz povijesti imaju dijametralno suprotstavljena stajališta.