Dogradonačelnica Gline iz redova srpske manjine PROZVALA PUPOVCA: “Naši manjinski predstavnici u Saboru nisu se uopće angažirali u obnovi Banije”

Milorad Pupovac-foto-facebook

Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline koja je na tu funkciju izabrana kao neovisna kandidatkinja iz srpske manjine i humanitarna aktivistkinja, otvoreno proziva za nerad i nebrigu predstavnike srpske nacionalne manjine u Saboru.

Premijer Plenković s ministrom Bačićem posjetio je početkom prošlog tjedna Baniju, odnosno, Sisak, Petrinju i Glinu. Tom prilikom obišli su gradilište županijskog naselja Banovi dvori, a radi se o 74 objekta u kojima će smještaj dobiti građani koji od potresa u prosincu 2020. godine žive u kontejnerima. Predviđena su 62 objekta od 45 četvornih metara, dok će preostalih 12 imati 35 kvadrata. Oni bi ubuduće trebali poslužiti za smještaj umirovljenika. Intenzivno se gradi i dom za starije osobe, kao i županijski dom zdravlja. Premijer se na sjednici Vlade pohvalio će do kraja lipnja biti potrošen sav europski novac iz Fonda solidarnosti namijenjen područjima stradalima u potresu. Točnije, ustvrdio je da je Hrvatska s danom 9. lipnja 2023. godine iskoristila obje alokacije Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres te da su zaprimljeni zahtjevi za nadoknadu sredstva u iznosu od 1,1 milijardu eura. O tome kako izgleda stvarnost na terenu i vidi li se na što su potrošena ta europska sredstva, tjednik Nacional razgovarao je s Brankom Bakšić Mitić, dogradonačelnicom Gline, koja je na tu funkciju izabrana kao neovisna kandidatkinja iz srpske nacionalne manjine.

Branka Bakšić Mitić humanitarna je aktivistkinja, pokrenula je inicijativu Ljudi za ljude, koja u Zagrebu organizira prikupljanje pomoći za stanovništvo Banije koje živi u teškim materijalnim uvjetima. Rođena u Glini, početak rata dočekala je u Njemačkoj, a nakon toga se preselila u Zagreb. U Glinu se vratila prije desetak godina, a prvi put je izabrana za zamjenicu gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine. Široj javnosti postala je poznata zbog svojeg djelovanja na terenu nakon potresa kod Petrinje 2020.

NACIONAL: Premijer Plenković posjetio je s ministrom Bačićem prošloga tjedna Baniju i Glinu. Oni tvrde da će sav novac iz Fonda solidarnosti za područja stradala u potresu biti potrošen. Kako izgleda stvarnost u Glini, vidi li se na što je taj novac potrošen?

Na području grada Gline, koje ja svakodnevno obilazim, moram reći da se svi javni objekti obnavljaju. Dom za stare i nemoćne bit će završen za par tjedana, isto tako i dom zdravlja, srednja škola bit će gotova, a osnovna škola već je obnovljena. Ona, doduše, nije toliko stradala i već dva mjeseca nakon potresa bila je u funkciji tako da su djeca mogla ići u školu. Zgrada Općine se obnavlja, Katastar je gotov. Dakle, stvarno se javne zgrade obnavljaju. Problem je bio u tome što je više od 40 dana kišilo i nije se moglo graditi. Oni koji su dobili novac iz Fonda solidarnosti u drugom krugu, imali su jako malo vremena za obnovu tih zgrada i ne znam hoće li se ti objekti stići dovršiti. Nadam se da hoće jer produljenja nema. Vidjet ćemo.

NACIONAL: Kako surađujete s ministrom Bačićem? Je li on stvarno na terenu?

Jest. On je stvarno na terenu, dolazi, obilazi ljude. Kada pošaljem e-mail njegovim savjetnicima, oni reagiraju, za razliku od prethodnih ministara. Bačić mi je dao svoju adresu i ja mu e-mailom javljam o svim problemima na terenu. Ako do kraja neće ispoštovati ono što su obećali, ja ću sigurno reći da nisu. Ali ono što je sada, moram biti poštena i reći da stvarno radi. Od početka je trebao takav čovjek koji je dovoljno jak u Vladi i HDZ-u da obnova krene. Žao mi je što se to prije nije desilo.

NACIONAL: Što je s privatnim kućama? Donedavno ih je država bila izgradila tek šest, sada ih možda ima malo više…

Problem je u tome što se privatne kuće doista nisu obnavljale, a za njihovu obnovu sigurno nisu potrošena sredstva iz Fonda solidarnosti jer za to nisu bila niti namijenjena. Međutim, za razliku od prethodnih dvojice ministara, Paladina i Horvata, kada se apsolutno ništa nije radilo, sada se vidi napredak. U mandatima tih dvojice ministara mogu reći da nije bila obnovljena nijedna jedina kuća. No sada, i po selima i u gradu, gradilišta stvarno ima dosta. Međutim, problem je sada s građevinskim tvrtkama, koje dođu, naprave temelj pa ih nema po tri tjedna ili mjesec dana. Ili stave kuću pod krov, a ne završe unutarnje radove. Građevinskog sektora nemamo odavno, nema dovoljno radnika, oni dolaze odasvud, iz cijeloga svijeta. To su najveći problemi zbog kojih se objekti ne završavaju.

NACIONAL: Predstavnici srpske manjine bili su i još uvijek jesu unutar vladajuće većine. Pa zašto nisu izvršili veći pritisak da se taj kraj konačno dovede u stanje civilizacije? Zar ne postoje političke poluge kojima su to mogli?

Iskreno, ne znam zašto se predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru nisu oko toga više angažirali. Mislim da njih nije briga za ljude. Tek kada sam ja prije sedam godina izabrana za dogradonačelnicu Gline i počela obilaziti teren, shvatila sam koliko su stanovnici tog dijela Hrvatske zaboravljeni. Naime, rekli su mi da na Baniji predstavnike srpske manjine koji sjede u Hrvatskom saboru nisu vidjeli po nekoliko godina. Političari dolaze isključivo prije izbora, obilaze ljude, donesu neki paket, a nakon toga se ne pojavljuju.