Dok notorni Jakovina opravdava Tajanija, za Antu Nazora ništa u izjavi nije dvosmisleno: ‘To je isto što misli i Vučić’!

Nazor: Izjava je nedvosmislena, to isto misli i Vučić...

Povijesničari Ante Nazor i Tvrtko Jakovina za dnevnik.hr komentirali su rasplet nakon skandalozne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, njegovu usmenu i pisanu ispriku te pouke koje Hrvatska može ili mora izvući iz svega toga. Nazor je poručio da Tajanijeva izjava ostaje kao upozorenje Hrvatskoj, a Jakovina navodi tri razloga zbog kojih će ona pasti u zaborav…

Nazor: Izjava je nedvosmislena, to isto misli i Vučić

“Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno. To je isto što misli i Vučić, samo se sad ne usudi reći. Govorio je da je Glina srpska. Ista je sad situacija, nemamo se što čuditi”, dodao je Ante Nazor za dnevnik.

“Radi se o pretenzijama i radi se o jednoj grupaciji u Italiji koja ima te želje. Imamo iz Domovinskog rata dokumente gdje su pojedinci bili čak i sa Srbima u Kninu. To su bile, rekao bih, tragikomične situacije, a dokumente o tome također smo objavili”, istaknuo je Nazor.

Jakovina: Dio talijanskog naroda zavređuje da se njihova povijest valorizira, da ih se sasluša

Jakovina pokušava dati širi kontekst onoga što je Tajani zapravo mogao ili trebao reći.

“Ono što je on mislio da je vjerojatno trebalo reći, ali to nije rekao, jest da su Talijani koji su stoljećima živjeli u dijelovima Istre, a neki su bili i u Dalmaciji i ostavili svoj kulturni pečat, dio talijanskog naroda koji zavređuje da se njihova povijest valorizira, da ih se sasluša, da se ta sudbina opiše…”, izjavio je Jakovina za  dnevnik.hr.

Ono što je bilo problematično u njegovim, naročito prvim izjavama jest da on ne spominje zbog čega je došlo do prekida višestoljetnog života Talijana u nekim dijelovima Hrvatske i Slovenije, a to je zbog fašizma i onoga što se događalo u vremenu Mussolinijeve vlasti i vremenu Drugog svjetskog rata. To je puni kontekst”, smatra Jakovina.

“S tim punim kontekstom ta bi izjava dobila puni smisao i bila bi mnogo manje sporna. Ona je u Hrvatskoj sporna zbog toga što Hrvatska radi isto, samo što mi nismo spremni kad se to, eto, dogodi nama s talijanske strane”, dodaje Jakovina.

Primjerena reakcija hrvatske politike

Premijer Andrej Plenković i na sjednici Vlade u četvrtak osvrnuo se na pisanu ispriku Antonija Tajanija te izrazio zadovoljstvo tim činom, ali i nadanje da će to biti dovoljno da takvih i sličnih izjava više ne bude. Nazor to isto tako smatra korektnim, prenosi dnevnik.hr.

“To je politički korektno. Što je trebao? Objaviti rat Italiji?”, izjavio je Nazor. “Svi su reagirali, od Sabora, svih stranka, Vlade i Predsjednice.

Povijest će skandaloznu Tajanijevu izjavu otpratiti u zaborav

“Njegova pozicija predsjednika EU parlamenta to čini spornim i osjetljivijim više nego što ta izjava sama po sebi jest”, mišljenja je Jakovina.

Izjava će pasti u zaborav, jer će Tajani otići s pozicije u europarlamentu, smatra Jakovina te “zato što Hrvatska teško može biti principijelna jer se ponaša upravo u skladu s tom izjavom, samo nam se to sad obilo o glavu. Hrvatska svoju politiku suočavanja s prošlošću vodi na tragu onoga što je Tajani izjavio, samo što je on to rekao iz talijanske perspektive, pa smo se mi našli ugroženi. Hrvatska nema puno kredibiliteta i teško može nekome držati lekcije. Treće i najvažnije, Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika, Italija ima 60 milijuna stanovnika. Italija je član G7. Ako ćete na međunarodnom planu vagati tko je važniji, onda je jasno tko je važniji”, navodi Jakovina.

Tajani: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”

Podjetimo, predsjednik EP Antonio Tajani je u nedjelju u Bazovici kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

Tajani se u srijedu ispričao predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću što je u govoru u Bazovici baratao pojmovima “talijanska Dalmacija” i “talijanska Istra”.

Svojom izjavom Tajani je izazvao niz osuda slovenskog i hrvatskog političkog vrha. U isprici je ponudio objašnjenje kako su njegove riječi krivo protumačene.Na kraju se zakačio na društvenim mrežama sa slovenskom političarkom kojoj je hladno odgovorio na njeno negodovanje o njegovoj fašističkoj izjavi -ovako-POVIJEST JE POVIJEST-napisao je Tajani na svom twitteru.

T.H.

Comments are closed.