Dok se u Hrvatskoj uvode kamere na svakom koraku Slovenci to zabranili policiji

Policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti snimati registarske tablice vozača koji učine neki prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države...

Ustavni suci su procijenili da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu osobnih podataka…

Policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti snimati registarske tablice vozača koji učine neki prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države , prenosi.poslovni.hr… 

Sud je tako poništio dio Zakona o policijskim ovlastima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.

Sve je pokrenuo pučki pravobranitelj koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namjera policije da kažnjava vozače nakon što su prekršiteljima snimljene registarske tablice.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu snimati lica i da će kamere biti korištene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mjesta uz ceste. U međuvremenu je slovenska policija već nabavila opremu i sada je pitanje što će s njom biti.

Takvu opremu nabavlja i hrvatska policija, a trebala bi biti korištena na 150 lokacija. Nove kamere, a u ovoj i sljedećoj godini MUP će ih nabaviti 75, trebale bi biti postavljene na mjestima gdje vozači najčešće prekoračuju brzinu. Riječ je o najsuvremenijoj opremi koja omogućuje i snimanje svega što se događa istovremeno na dvije prometne trake, a podaci dolaze bežično do centralnog servera. Tamo policija može točno vidjeti vozilo i registarsku tablicu i nakon toga tražiti od vlasnika podatke o vozaču.

Hoće li i u Hrvatskoj uslijediti reakcija kao u Sloveniji tek treba vidjeti, a policija je najavom uvođenja nove tehnike poručila da će snimci s kamera biti korisni i za druge policijske poslove, prenosi.poslovni.hr… 

Podsjetimo, hrvatska pučka pravobraniteljica trenutno se bavi kršenjem prava migranata od strane hrvatske policije zbog čega doživljava napade državnog vrha.

O kršenju prava hrvatskih građana od strane hrvatske policije masovnim uvođenjem novih kamera za nadzor još se nije oglasila.

Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje da Ured pučke pravobraniteljice još nije zaprimio nečiju pritužbu u vezi toga pa da se zato nije niti reagiralo.

T.H.