Dokumentarni serijal o dubrovačkim oriđinalima premijerno na Igrama, emtitrat će se u rujnu…

''Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice...

FOTO/FAH

Dvije od sedam epizoda dokumentarne serije autora Vedrana Benića ”Storije o neponovljivima” o dubrovačkim oriđinalima, u produkciji HRT-a, prikazane su premijerno u Ljetnom kinu Jadran u Dubrovniku u petak navečer u sklopu programa 68. dubrovačkih ljetnih igara, a serija će se emitirati u rujnu.

Kako navode iz Festivala, dokumentarna serija ”Storije o neponovljivima” u sedam se polusatnih nastavaka bavi do sada na ovaj način neobrađenom temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno “vlastitih unikata”, kako ih je u pjesmi ”Balada neponovljivijeh” nazvao Luko Paljetak, odakle i podnaslov serijala.
”Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice. U Dubrovniku još i više, tako da je odlazak svakog od njih redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskom tisku, a 1925/26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom ”Galerija dubrovačkijeh oriđinala”. Priče o njima u Dubrovniku se, kao gradske legende, prenose s naraštaja na naraštaj”, navode iz Igara.

Autor Vedran Benić rekao je nakon premijere kako je nastojao obuhvatiti priče koje tvore sentimentalno putovanje koje dosada nije bilo obrađeno na televiziji.
”To je serija o svim posebnim i neobičnim ljudima koji su na svoj način obilježili neku epohu u Dubrovniku, a nisu ušli u pisanu povijest Grada. Priče o njima se prenose s naraštaja na naraštaj. Dugo sam se divio njihovoj nesputanoj slobodi, a često znam reći da sam ja neostvareni oriđino jer nisam imao hrabrosti napraviti taj zadnji korak koji bi me uvrstio među njih”, rekao je Benić.

Rekao je kako serijal pokriva razdoblje od početka 20. stoljeća, a istaknuo je kako je za potrebe snimanja intervjuirano više od 70 ljudi.

”Kroz sjećanja tih ljudi napravili smo jedno sentimentalno putovanje, jedno mikroputovanje koje do sada nije bilo obrađeno na televiziji”, rekao je on.
-Scenarist, narator i urednik serije je Vedran Benić, a redatelj je Lukša Benić. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, a izvršna producentica Marija Kosor. Serija je snimljena u produkciji HRT centra Dubrovnik za Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a. Autor originalne glazbe za dokumentarac u nastavcima je Vicko Dragojević, voditelj dubrovačke klape Kaše.

Od sedam nastavaka serije, koja će u programu HTV-a biti emitirana u rujnu, na premijernoj projekciji u programu Dubrovačkih ljetnih igara prikazazana su dva nastavka.H

G.S.