DOMOVINSKI POKRET PUPOVCU: “ISPRIČAJ SE!”

Foto: Domovinski pokret

Posljednja izjava Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođenog Miloradom Pupovcem, izazvala je žestoke reakcije u hrvatskom društvu. O svemu se oglasio i Domovinski pokret.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Domovinski pokret osjeća dužnost najoštrije osuditi 16. po redu, tzv. Izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća, kojom Milorad Pupovac u jednoj od svojih trostrukih uloga, nastavlja s omalovažavanjem veličanstvene, olujne pobjede Hrvatskih oružanih snaga i relativizacijom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Nedopustivo je da SNV (ili bilo koja druga udruga financirana proračunskim sredstvima Hrvatske države) u svojim izjavama tzv. Krajinu naziva Krajinom – bez navodnih znakova, kao da se radi o nekom pravno relevantnom čimbeniku?! Još je nevjerojatnije da Pupovčevi tekstopisci izjednačavaju Hrvate, koji su se 1991. godine našli na meti velikosrpske pobune dirigirane iz Beograda – sa Srbima, koji su tada živjeli u slobodnim hrvatskim gradovima i nitko ih nije tjerao da se okreću protiv demokratski izabrane vlasti i svoje neovisne države. Štoviše, mnogi pravoslavni građani izabrali su Hrvatsku kao svoju Domovinu i nisu nasjeli na provokacije balvanista.

‘Usporedbe hrvatskih i srpskih gradova su sulude’
SNV u tzv. Izjavi sjećanja priznaje da su Hrvati bili ubijani, premlaćivani, zlostavljani, protupravno zatvarani, zastrašivani i protjerivani, međutim, patnju našeg naroda bezočno koristi za izjednačavanje sa srpskim gubicima, do kojih je došlo tijekom njihove agresije na RH.

Pupovčev SNV ide toliko daleko, da u isti kontekst stavlja rušenje hrvatskih gradova i sela (oni govore o kućama i crkvama) – sa srpskima, što ne samo da nije usporedivo, već je suludo! Upravo je proslava Oluje najbolji primjer iz kojeg se jasno vidi kako je izgledao, primjerice – Knin nakon oslobodilačke akcije Hrvatskih oružanih snaga, dok se svi jako dobro sjećamo – kako je izgledao Vukovar nakon srpske okupacije…

U izjavi SNV-a spominje se ”rat”, a ni jednom riječju velikosrpska agresija ili Domovinski rat. Govori se o ”prostorima nekadašnje zajedničke države i jezika”, što je posebno skandalozno zbog činjenice da NEMA I NIKADA NIJE BILO ”zajedničkog jezika”. Na ovako nešto morala bi reagirati ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, ali sigurni smo da neće, s obzirom na to da upravo ona financijski bdije nad Popovčevim političkim biltenom – Novostima, koje su spornu izjavu SNV-a publicirale u cijelosti i tempirale pred 28. obljetnicu Oluje.

‘Domovinski pokret traži javnu ispriku’
Najskandalozniji dio izjave SNV-a je onaj u kojem se govori o ”progonu Srba na području pod kontrolom tadašnjih vlasti Republike Hrvatske”… U prijevodu: organizacija koju vodi čelnik političke stranke SDSS – Milorad Pupovac, a koja je u koaliciji s HDZ-om Andreja Plenkovića, doslovce izjednačava četničku vlast tzv. Krajine s legalnom i međunarodno priznatom vlašću Republike Hrvatske, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom!

Zbog ovakvih uvreda uoči Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja, Domovinski pokret traži javnu ispriku SNV-a i Milorada Pupovca Hrvatskom narodu! Tražimo i očitovanje predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića; podržava li i on nebuloze iz izjave Srpskog narodnog vijeća?! Ako ne podržava, DP traži trenutačni prekid financiranja svih aktivnosti SNV-a, uključujući i sramotno obilježavanje tzv. Dana ustanka u Srbu, kojem smo svjedočili prije nekoliko dana, a gdje se omalovažavalo hrvatske žrtve i s govornice otvoreno vrijeđalo Katoličku crkvu.

Zaključno: nije nam poznato misli li i ove godine na proslavu u Knin Andrej Plenković, kao dio osobne svite, povesti predstavnika ključnog koalicijskog partnera – čiji čelnici otvoreno blate Tuđmanovu Hrvatsku, a uživaju u blagodatima tzv. briselske Hrvatske?!

Domovinski pokret i ovom prigodom obećava Hrvatima u Domovini i svim krajevima svijeta da ćemo, kad preuzmemo odgovornost za vođenje države, u Knin vratiti veliko narodno slavlje i pobjedničku Oluju obilježavati ponosno, dostojanstveno i masovno – onako kako su zaslužili naši heroji koji su nad Zvonimirovim gradom, nakon pet godina okupacije, 05. kolovoza 1995. godine razvili hrvatski barjak!