Donald Trump potpisao uredbu o reformi policije

Ankete pokazuju da su Amerikanci masovno zabrinuti zbog policijske brutalnosti...

Američki predsjednik Donald Trump je, suočen s kritikama da su njegove politike i “huškačka” retorika raspirile rasne podjele u SAD-u, potpisao u utorak uredbu kojoj je cilj poboljšati postupanje policije i poručio da “Amerikanci žele zakon i red”…

Nakon višetjednih prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti izazvanih smrću Georgea Floyda, crnca koji je ubijen 25. svibnja tijekom policijskog privođenja u Minneapolisu, Trump je ponudio promjenu politike kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog rasne nepravde, uoči izbora 3. studenoga na kojima traži drugi mandat.

“Amerikanci žele zakon i red, traže zakon i red”, rekao je Trump na potpisivanju uredbe u dvorištu Bijele kuće.

Republikanski predsjednik izrazio je sućut obiteljima žrtava nedavnog policijskog nasilja i obećao im pravdu.

Kasnije je na Twitteru zatražio obračun s prosvjednicima i istaknuo silovit i militariziran odgovor na ulične nemire potaknute Floydovom i smrću drugih žrtava.

Ankete pokazuju da su Amerikanci masovno zabrinuti zbog policijske brutalnosti.

Uredba potiče policijske uprave da uvedu najnovije standarde za upotrebu sile, poboljšaju dijeljenje informacija kako se ne bi zapošljavali policajci s lošim referencama i oni čija prošlost nije poznata, kao i da se socijalni radnici angažiraju na nenasilnim slučajevima u koje su uključeni ovisnici o drogama i beskućnici.

Trump je u utorak ponovio da se protivi pozivima da se policiji umanje sredstva ili da se raspuste neke policijske uprave.

Te su inicijative podržali vodeći demokrati, uključujući predsjedničkog kandidata Joea Bidena, dok su među republikancima naišle na žestoko protivljenje.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati trebao bi kasnije ovoga mjeseca glasati o seriji zakona koje su predložili crni zastupnici, a kojima je cilj spriječiti brutalno postupanje policije.

Očekuje se da će republikanski senatori u srijedu iznijeti svoje zakonske prijedloge koji su više fokusirani na prikupljanje podataka nego na promjenu pravila upotrebe smrtonosne sile.H

T.H.