Srijeda, 17. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

DORH odustao od progona Luke Modrića: “Više nema smisla”

DORH je dva puta  podizao optužnice protiv Luke  Modrića i Dejana Lovrena i oba puta su imale isti ishod – odbačene su. Nakon što se DORH osramotio odustali su od progona hrvatskih reprezentativaca.

 

Državno odvjetništvo odustalo je dizanja nove, treće optužnice protiv Luke Modrića i progona zbog optužbi za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku. Dvaput su podizali optužnice protiv Modrića i Dejana Lovrena i oba puta su imale isti ishod – odbačene su na zagrebačkom Općinskom kaznenom i Županijskom sudu pa do suđenja nije niti došlo, prenosi Maxportal.

Slučaj protiv Lovrena je nedavno drugi put završio pravomoćnom odlukom na Županijskom sudu u Zagrebu. Modrićev slučaj je zbog drugačije odluke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu vraćen osječkom Općinskom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića i podignuli novu optužnicu u roku od tri mjeseca, koji istječe početkom kolovoza.

Osječko tužiteljstvo je zaključilo da treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će biti odbačena, kao i Lovrenova. Obavijestili su sud da neće provesti dopunsko ispitivanje nego će odbaciti optužnicu protiv Modrića i završiti s kaznenim progonom.

‘Već presuđena stvar’

U nedavnoj odluci protiv Lovrena, Županijski sud u Zagrebu je zaključio da je njegov slučaj “već presuđena stvar” jer je optužnica pravomoćno odbačena 2018. te bi ponavljanjem postupka prekršili pravo da ne bude dvaput progonjen u istom slučaju.

Tužiteljstvo je došlo do zaključka da je riječ o identičnoj pravnoj situaciji pa bi i optužnica protiv Modrića bila odbačena. Obojica su svjedočila 2017., a iskazi su bili povoljniji za Mamića nego ranije u istrazi USKOK-a. Osječko državno odvjetništvo je optužilo Modrića i Lovrena za davanje lažnog iskaza za vrijeme suđenja Mamiću.

Obojica su ispitana kao osumnjičenici. Porekli su djelo i odbili odgovarati na pitanja tužitelja. Optužnice protiv obojice odbačene su 2018. godine na zagrebačkim sudovima pa do suđenja nije niti došlo. Sudovi su zaključili da su optužbe protiv Modrića i Lovrena preuranjene jer nije postojao sudski zaključak koji bi ukazivao je li lažan iskaz u kojemu su teretili Mamića ili onaj u kojemu su Mamiću išli u korist.

Optužnice odbačene

Stigla je presuda Mamiću, a osječki Županijski sud je ocijenio Modrićev i Lovrenov iskaz neistinitima. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud koji je u obrazloženju naveo da Modrić i Lovren nisu oslobođeni optužbi za davanje lažnog iskaza, već su optužnice protiv njih odbačene iz formalnih razloga dok postupak nije ni počeo.

Vrhovni sud je odbacio argumente zagrebačkih sudova o tome da postupak za davanje lažnog iskaza nije moguće voditi prije pravomoćne presude, pa su osječki tužitelji u lipnju prošle godine podigli nove optužnice protiv Modrića i Lovrena, no Županijski sud u Zagrebu je odlučio da je postupak protiv Lovrena iz 2018. bio meritoran u smislu da se osobu ne može dvaput goniti za isto djelo.

“Obrana je zadovoljna odlukom. Ona je za nas očekivana jer je bazirana na odluci Županijskoga suda koja je potvrdila ono što od početka tvrdimo, a to je da se radi o presuđenoj stvari”, rekle su Modrićeve odvjetnice Laura Valković i Ana-Marija Gospočić, piše Jutarnji list.

Najnovije

Bartulica: Bit  ću protiv izbora Ursule von der Leyen

Foto:HRT   U Strasbourgu je počelo konstituiranje novog 10.saziva parlamenta EU-a, a trajat će sve do petka. Do kraja tjedna izabrat će se čelne osobe europskih...

Prof. Branko Smerdel osudio istupe Horvat Vuković, prof. Zlata Đurđević okrivila – ‘klečavce’!

Foto:Narod.hr   Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdel komentirao je istupe profesorice Ane Horvat Vuković u vezi atentata na Trumpa. Statusom na Facebooku Smerdel...

Biblijska poruka 17.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti dijete pred Nebeskim Ocem

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 25-27 Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...