DOŠAO I MINISTAR MEDVED: Obilježena 31. godišnjica pogibije dragovoljaca iz Kastva

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je 26. veljače 2023. u Kastvu na obilježavanju 31. obljetnice pogibije hrvatskog branitelja Emila Miftarevića.

Zajedno s roditeljima i ratnim prijateljima te brojnim sumještanima odao je počast poginulim braniteljima iz Kastva kod središnjeg spomen-križa te na grobu Emila Miftarevića, a tim je povodom služena i sveta misa.

„Ponosan sam na moje drage prijatelje iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata iz Kastva. Zahvaljujem im što su me i danas pozvali ovdje, kada se na poseban način iskazuje zahvala našim dragim poginulim hrvatskim braniteljima Emilu Miftareviću, Siniši Superini, Bruni Prpiću i Renati Prpić“, rekao je ministar Medved.

„Trenutak je ovo kada zastanemo, osvrnemo se na našu povijest stvaranja i obrane Hrvatske, na naše temelje. Neizostavno, uvijek su nam u srcu naši dragi prijatelji hrvatski branitelji koji su svoje živote položili na oltar domovine“, kazao je ministar Medved te je naglasio da je naša obveza očuvati uspomenu na hrvatske sinove jer je zahvaljujući njihovom domoljublju stvorena, obranjena i oslobođena hrvatska država.

“Iako je na snazi bilo primirje, neprijateljske, četničke snage to, naravno, nisu priznavale, tako da je Emil u dubini teritorija, prigodom izviđanja, teško ranjen. Bili smo ga prisiljeni u šatorskom krilu kilometrima nositi do mjesta gdje bi mu se pružila liječnička pomoć. Nažalost, taj put nije izdržao, izdahnuo nam je putem”. Bolno sjećanje na sugrađana, prijatelja i suborca Emila Miftarevića, poginulog 27. veljače 1992. godine nedaleko Ličke Jasenice iznio je prošle godine Marino Grbac, predsjednik UHDDR-a Kastav na skupu kod središnjeg križa smještenog uz crkvu sv. Jelene Križarice posvećenom 30. obljetnici stradavanja dvojice pripadnika A bojne 111. brigade. Uz Miftarevića, tog je dana život izgubio i Siniša Superina.

Kastav ima tristotinjak hrvatskih branitelja, od kojih je njih 157 učlanjeno u Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav.  Značaj ove udruge je to veći što je Kastav takoreći predgrađe Rijeke, grada koji je bio daleko od bojišnice, i koji je na glasu kao “crveni” grad, u kojem je atmosfera često bila nesklona braniteljima. Ipak, to je dojam koji je površinski – Rijeka je dala velik broj branitelja koji su sudjelovali na svim hrvatskim bojišnicama.