DOZNAJE SE ČIME ĆE SVE BITI NAORUŽANI HRVATSKI RAFAELI

Neavno je u francuskoj vojnoj bazi Mont de Marsan u vlasništvo Hrvatske predan prvi francuski borbeni zrakoplov Rafale F3-R, a do veljače 2024. u rukama naših pilota bit će već pola eskadrile, 6 aviona. Prvih šest Rafalea preletjet će u Hrvatsku početkom svibnja 2024, piše Večernji list

Cijeli je taj proces do sada bio vrlo tajnovit, a sada je MORH u dokumentu pripremljenom za širi krug osoba, od Vlade i saborskog Odbora za obranu, kao i predsjednika RH, otkrio i neke od tih dosad čuvanih tajni. U dokumentu od svega 12 stranica potvrđeno je kako hrvatski Rafalei posjeduju F3 standard, što znači da se ne razlikuju od Rafalea u sastavu francuskog ratnog zrakoplovstva. Time otpadaju priče o navodnoj siromašnijoj elektronici i ostaloj opremi za Hrvate. Naši Rafalei, potvrđuju i Francuzi, imaju radar AESA, te od najvažnijih stvari još i samoobrambeni elektronički štit SPECTRA.

Uz Rafale dolazi i slijedeće naoružanje: Rakete za zračnu borbu, i radarski navođene i s infracrvenim navođenjem, sposobne za gađanje izvan vizualnog dometa, dometa od 70 do 80 km. Za napade na ciljeve na zemlji, kaže se u dokumentu, integrirane su klasične nevođene bombe od 110, 220, 450, 900 kg, te precizno vođene bombe od 110, 220, 450, 900 kg. Spominju se i vođene bombe AASM HAMMER od 125, 250, 500 i 1000 kg. Bombe iz ove obitelji HAMMER vrlo su precizne i neke od njih dometa su do 60 km.

Hrvatski će Rafalei dobiti i nevođene rakete od 68 mm, kao i vođene protuoklopne Brimstone, dokazane u borbi protiv oklopnih snaga. Na popisu se nalazi i jedna od zvijezdi programa, krstareći projektil SCALP EG, težak 1300 kg i dometa 560 km, koji svoju efikasnost potvrđuje upravo na ukrajinskom ratištu. Prilično iznenađenje je što se u tom paketu nalazi i raketa AM 39 Exocet, znamenita protubrodska raketa dometa 80 km. Ovaj popis potvrđuje da se Hrvati nisu šalili kada su najavljivali da će eskadrila Rafalea biti svenamjenska, te će moći djelovati po ciljevima u zraku, na zemlji i moru. Jedino što na ovom popisu manjka jest najnovija francuska raketa zrak-zrak Meteor, koja je predmet želja brojnih svjetskih ratnih zrakoplovstava. U MORH-u naravno ne žele ni potvrditi ni demantirati da je u planu i nabava Meteora.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Večernjeg lista