Dr. Stjepandić austrijskim lokalnim vlastima koji na Bleiburgu vide ‘fašističke skupove’: ‘Držite stranu zločincima umjesto žrtvama’

Završno Vam mogu ponuditi da pošaljete Vašeg zastupnika na komemoraciju kao mog osobnog gosta. Ja bih se pobrinuo da Vaš izaslanik bude temeljito informiran da ne nastaju daljnje krive interpretacije...

Oko 140 tisuća hrvatskih žrtava je likvidirano bez suđenja. Prije toga su se predali britanskim trupama i zapravo su trebali uživati zaštitu kao ratni zarobljenici i civili. Dogodilo se upravo suprotno, sva pravila i običaji grubo su bili pogaženi“.

Protiveći se komemoraciji, Vi zapravo držite stranu zločincima umjesto žrtvama, kako bi priličilo demokratskom dužnosniku.” – napisao je hrvatski znanstvenik dr. Josip Stjepandić, sveučilišni profesor u Dortmundu, u pismu upućenom gradonačelniku Bleiburga Visotschnigu i premijeru austrijske savezne države Koruške Peteru Kaiseru, poručujući:

Neizdrživom smatram Vašu objedu da sudionici ove komemoracije, koja se održava desetljećima, spadaju među „desne ekstremiste“. Ako bi to bilo točno, zašto austrijska država već 60 godina ništa protiv toga nije poduzela pa je čak dopustila da se uredi spomen mjesto?

Uoči ovogodišnje komemoracije žrtvama masovnog pokolja kojega je nakon završetka Drugog svjetskog rata, na blajburškom polju te na križnim putevima diljem Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije počinila partizanska vojska, koruški premijer Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ) i blajburški gradonačelnik Visotschnig (SPÖ), javno su se usprotivili navodnim “ekstremno desnim fašističkim skupovima” u kontekstu ovog obilježavanja te intervenirali državnim vlastima.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka ÖVP) objasnio je da se kod komemoracije u Bleiburgu radi o “crkvenoj manifestaciji“ koju ne može zabrani ni on niti premijer Koruške. No, istaknuo je da će vlasti reagirati u slučaju kršenja zakona. “Ako tamo dođe do kršenja zakona, vlasti će odlučno reagirati“, rekao je Kurz, dok je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo priopćenje u kojem poziva na suzdržavanje od isticanja fašističkih simbola, navela je jutros HINA.

Večernji list navodi da je austrijska biskupija Gurk-Klagenfurt, na čelu s biskupom Aloisom Schwartzom, dao stroge upute kojih se potrebno pridržavati tijekom komemoracije.

“Poručili su kako su zabranili političke govore na misi. Nisu dozvoljene političke oznake ni transparenti. Zabranjene su odore ili odjeća koja podsjeća na odore te odjeća s inkriminirajućim natpisima. Nije dozvoljeno ni postavljanje šatora niti točenje alkohola. “O tome hoćete li se pridržavati ovih uvjeta, ovisi hoćemo li u budućnosti dopustiti služenje misa”, kaže se u pismu hrvatskim crkvenim dužnosnicima”- naveo je Večernji list.

U nastavku u cjelosti prenosimo pismo dr. Josipa Stjepandića.

“Nudim Vam da pošaljete svog zastupnika na komemoraciju”

“Štovani gospodine župane Kaiser,
štovani gospodine gradonačelniče Visotschnig,

slijedom izvješća u hrvatskim medijima Vi ste komemoraciju za Hrvate ubijene u svibnju/lipnju 1945, koja se svake godine održava na Loibacher Feld, ocijenili kao desnoekstremistički skup.

Ako ova informacija nije točna, onda molim promatrajte ovo pismo bespredmetnim.

Budući da sam sam povremeni sudionik ove komemoracije te redoviti posjetitelj spomen mjesta na Loibach polju, želio bih najprije izraziti svoje nerazumijevanje Vašim postupkom te pozvati Vas da se o ovoj temi temeljito informirate. Svaku komemoraciju, na kojoj sam sudjelovao, temeljito sam dokumentirao snimkama. Isto tako sam se svaki put informirao kod policajaca te nikad nisam čuo ništa loše. To je uvijek bilo mirno hodočašće.

Stoga ne vidim razloga zašto bi ove godine bilo drukčije.

Neizdrživom smatram Vašu objedu da sudionici ove komemoracije, koja se održava desetljećima, spadaju među „desne ekstremiste“. Ako bi to bilo točno, zašto austrijska država već 60 godina ništa protiv toga nije poduzela pa je čak dopustila da se uredi spomen mjesto?

“Zašto bi se komemoracija dovodila u pitanje osim ako se ne želi zataškati neopisivi zločin jugokomunista?”

Bitno je spomenuti da moji roditelji potječu iz jednog sela u Bosni i Hercegovini, gdje su tijekom moga djetinjstva oko dvije trećina žena bile ratne udovice (“žene u crnom”). Njihove su muževe, sve redom nepismene seljake, u svibnju-lipnju 1945. zvjerski pobili Titovi partizani samo zato što su ovi služili u Hrvatskoj domovinskoj vojsci.

To je žalosni događaj, kojeg komemoriramo na Loibach polju. Stoga nema nikakvog razloga zašto bi se komemoracija dovela u pitanje, ako se ne želi zataškati neopisivi, jos uvijek službeno nerasčišćeni zločini jugokomunista.

Oko 140 tisuća hrvatskih žrtava je likvidirano bez suđenja. Prije toga su se predali britanskim trupama i zapravo su trebali uživati zaštitu kao ratni zarobljenici i civili. Dogodilo se upravo suprotno, sva pravila i običaji grubo su bili pogaženi.

Protiveći se komemoraciji, Vi zapravo držite stranu zločincima umjesto žrtvama, kako bi priličilo demokratskom dužnosniku.

Završno Vam mogu ponuditi da pošaljete Vašeg zastupnika na komemoraciju kao mog osobnog gosta. Ja bih se pobrinuo da Vaš izaslanik bude temeljito informiran da ne nastaju daljnje krive interpretacije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

Comments are closed.