Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

DRAGO KRPINA: HDZ UPRAVLJA HRVATSKOM S VEĆINOM KOJU, UZ OSTALE JAMČE BIVŠI I IZGLEDNO BUDUĆI ZATVORENICI…VIDEO…

Cjelovita varijanta govora Drage Krpine na 18. (izvještajnom) Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu 26. svibnja 2018. godine je u nastavku, s napomenom da je  ovaj govor tamo izgovoren samo djelomično, jer je vrijeme bilo ograničeno na cijele tri minute:

Gospodine predsjedniče, Gospođe i gospodo izaslanici Općeg sabora, Poštovani gosti!

Nisam se javio kako bih izrekao pohvale članovima vodstva HDZ-a, jer svaka moja pohvala ostala bi u debeloj sjeni njihove samohvale. Radije ću upozoriti na neke činjenice koje među članstvom i biračima HDZ-a izazivaju negodovanje, nezadovoljstvo i zabrinutost.

Promjene u vodstvu HDZ-a, prije dvije godine, dočekane su i u članstvu HDZ-a i među biračima, pokazali su to parlamentarni i lokalni izbori, s priličnim optimizmom i nadom. Nakon raznovrsnih muljanja i nedopuština koja su obilježila upravljanje strankom i državom, obećana je promjena sažeta u krilatici: VJERODOSTOJNO!

Uspješno formiranje Vlade s MOST-om, neupletenost novog predsjednika stranke u događaje koji su doveli do pada prethodne Vlade, pa i njegovo diplomatsko iskustvo, davalo je nadu za jedan novi, uspješni početak. Naknadne informacije, koje se, razložno, mogu smatrati prilično vjerodostojnim, upućuju na zaključak da želja za sklapanje te koalicije nije bila iskrena.

Najbolja potvrda za ovakav zaključak je način njezina raskida. Čini se, dakle, da je od početka, prvi izbor bio HNS, Čačić, Bandić i društvo, na čelu s profesionalnim Srbinom Miloradom Pupovcem, Kao u kakvoj romansi, nakon raspalog neželjenog braka, vratilo se prvom izboru.

Gdje li se zagubila vjerodostojnost? I gdje smo sad?

HDZ upravlja hrvatskom većinom koju, uz ostale jamče bivši i izgledno budući zatvorenici, te Pupovac koji na stranicama svojih novina Stepinčeva, Šepereva i Kuharićeva nasljednika proglašava luđakom. To glasilo izdašno financira Vlada HDZ-a. Neviđenog li političkog mazohizma i samoponižavanja.

https://www.pscp.tv/w/1BdxYRrXzNXKX#-VIDEO-GOVORA DRAGE KRPINE

Unatoč statističkim podatcima, o ekonomskom rastu i spašavanju Agrokora u sad već nepovratno kompromitiranom procesu s vrlo neizvjesnim ishodom, stvarnost nam svakodnevno pokazuje drugačije, tužnije lice.

Rijeke mladih Hrvata i njihovih obitelji svednevice napuštaju Hrvatsku i odlaze. Nažalost, vjerojatno bez povratka.

U našoj Hrvatskoj godišnje umire petnaest tisuća ljudi više nego što li ih se rađa. Svake godine desetci tisuća kuća po hrvatskim selima ostaju avetinjski prazne.

Ljudi, Hrvatska umire, Hrvatska umire, umire pred našim očima.

I dok se Hrvatska, naša Hrvatska, previja na samrtnoj postelji, netko je u HDZ-u zaključio da je vrhu hrvatskih prioriteta bavljenje famoznom Istanbulskom konvencijom koja je tek kamenčić u mozaiku stvaranja jednog drugačijeg svijeta u kojem neće biti mjesta za kršćanske vrijednosti koje su nam u baštinu ostavili naši časni pradjedovi.

HDZ se, po prvi put u svom postojanju našao na potpuno oprečnim pozicijama Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Što li bi, kad bi mogli, o ovoj činjenici rekli kardinal Kuharić i predsjednik Tuđman?!

Neprirodnost ovog slučaja najbolje je oslikao pomalo nadrealistički prizor u Hrvatskom saboru.

Petnaestak zastupnika HDZ-a odbija glasovati za, jedan dio stišće zube i boreći se sa svojom savješću, diže ruku. U isto vrijeme zastupnici partije s pridruženom Vesnom Pusić i zastupnicom Mrak frenetično plješću predsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a.

Kad sam pitao jednog člana Vlade, (neću mu otkriti identitet jer vremena su ćudljiva) koji je također glasovao za, kako je to riješio sa svojom savješću i sa svojim ukućanima, o savjesti je nijemo slegnuo ramenima, a za ukućane mi reče da su mu kazali da njihov glas HDZ više dobiti neće.

Sve salve samohvala ne mogu prekriti razloge nezadovoljstvu članova i birača HDZ-a.

Želi li ostati učinkovitim mehanizmom u ostvarivanju temeljnih hrvatskih nacionalnih interesa, kao što je to bio i u vrijeme stvaranja i obrane Hrvatske, kada ju je vodio njezin utemeljitelj Franjo Tuđman, HDZ-u je potreban značajan politički zaokret.

HDZ i Hrvatska ne smiju postati tek ulogom za bilo čiju osobnu ambiciju ma bila ta ambicija zaogrnuta i iskazana i na 55 stranih jezika.

U Zagrebu, 26. svibnja 2018.

Drago Krpina

G.S.

Najnovije

DP se oglasio o pregovorima za sastavljanje Vlade: Mi nismo trgovci foteljama

Foto:Domovinski pokret   S obzirom na brojne upite predstavnika medija i javnosti, u nastavku donosimo priopćenje Domovinskog pokreta, piše ta stranka u priopćenju. ''Domovinski pokret priprema ključne...

Papa Franjo: Isus nam danas govori da mi za njega uvijek vrijedimo mnogo

Foto:Vatican Media   Na Četvrtu vazmenu nedjelju, 21. travnja papa Franjo je u 12 sati s prozora svoje radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači molio Kraljice...

Plenković: Manjine su spremne na suradnju, razgovarat ćemo s DP-om

Foto:HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao kako postizbornu raspravu treba svesti u realne okvire. - Narod je kazao što misli o svim akterima koji su...

Vlč Marko Bubalo: Molitva i žrtva za  naše pastire

Foto:Katolički tjednik   Izraz "Isus dobri pastir" odnosi se na biblijsku analogiju koja dolazi iz Evanđelja po Ivanu, gdje Isus opisuje sebe kao dobrog pastira koji...

Sveti Anzelmo – veličanstveni Božji um

Foto: Wikipedia   Sveti Anzelmo u širokim slojevima Božjega naroda nije tako poznat, popularan i obljubljen svetac kao neki drugi. No, tko čita njegova filozofska,...