DRAMATIČAN APEL Udruge Kolibrići:Vlada RH ima novca za nove mobitele i automobile, a nema za lijekove vitalno ugrožene djece…

Još jednom apeliramo da počnete djelovati sukladno svojim pozicijama i odgovornosti koju ste preuzeli kad i fotelje. Sjetite se da u brojnim, razvijenijim zemljama političari vašeg ranga na posao putuju biciklom i bez tjelohranitelja, iako su automobili ustvari tek banalan i gotovo jeftin primjer u moru stvari koje država pojedincima financira novcem svih građana...

Oboljeli trebaju lijek ODMAH, neće dočekati dok se pojedini ministri usuglase koliko im vrijede životi osoba na listi.

Donosimo dramatično priopćenje Udruge Kolibrići objavljeno na njihovoj Facebook stranici, a koje pokaziva svu licemjernost hrvatskih političara, a samim tim i socijalnu neosjetljivost vladajućih.

Poštovana Vlado RH,

obraćamo vam se ovim otvorenim pismom kako bismo iskazali nezadovoljstvo inicijativom Ministarstva zdravstva za pokretanje aktivnosti vezanih za prikupljanje financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova HZZO-a, te samim odnosom Vlade i njenih ministara prema oboljelima. Naime, iako je oboljelima pomoć nužno i hitno potrebna, prijedlog da će se novac za lijekove osiguravati uplatama pravnih i fizičkih osoba na račun proračuna s posebnim pozivom na broj neprihvatljiv je iz više razloga.

Smatramo da je Vlada ovime odbacila odgovornost i obavezu financiranja liječenja vlastitih građana koji, kao i većina, plaćaju sve svoje obaveze državi u vidu različitih poreza i davanja, a ta sredstva se usmjeravaju u druge svrhe. Ne možemo prihvatiti da su životi teško oboljelih manje važni od novih automobila, mobitela, aviona i svih drugih potrošača za koje se pronašao način financiranja iz državnog proračuna. U taj proračun otišli su i naši novci – mi, dakle, umjesto da smo 100, 1000 ili 10 000 kuna sačuvali za lijek svojoj djeci i obitelji, moći ćemo ih gledati u obliku najnovijeg modela mobitela na vašem uhu.

S druge strane, našim sugrađanima prebacujete svoju odgovornost i namećete osjećaj krivnje da uplate još novca za oboljele. Vrlo dobro ste svjesni činjenice da će i oni koji jedva preživljavaju od 1. do 1. oduzeti sebi od usta kako bi pomogli osobama u nevolji, jer se nebrojeno puta dokazalo da kad država nema razumijevanja, građani imaju srca.

Ipak, zašto bi dobročinitelji imali povjerenja još svog teško zarađenog novca poslati u vaše ruke kad svakog dana gledaju loše rezultate vaših politika, kršenje obećanja, pa i zakona u pojedinim slučajevima? Kako je moguće da ministar Kujundžić obećaje da će Vlada sudjelovati u jednakom iznosu, a ministar Marić ga demantira? Oboljeli trebaju lijek ODMAH, neće dočekati dok se pojedini ministri usuglase koliko im vrijede životi osoba na listi.

Još jednom apeliramo da počnete djelovati sukladno svojim pozicijama i odgovornosti koju ste preuzeli kad i fotelje. Sjetite se da u brojnim, razvijenijim zemljama političari vašeg ranga na posao putuju biciklom i bez tjelohranitelja, iako su automobili ustvari tek banalan i gotovo jeftin primjer u moru stvari koje država pojedincima financira novcem svih građana.

Ukoliko u najkraćem mogućem roku ne pronađete prikladno rješenje financiranja lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti, a inicijativa Ministarstva zdravstva koju ste jučer prihvatili to nije, svim oboljelima oduzimate priliku za boljim životom ili životom uopće.

Za kraj obraćam vam se kao roditelj roditelju, znate li da naša djeca žele samo jedno – živjeti?

Ana Alapić
predsjednica udruge „Kolibrići“


Uredništvo Braniteljskog portala u potpunosti podržava Udrugu Kolibrići i njihovu borbu i nastojanja da se prozove nesavjesnost hrvatskih političara na ovakovo osjetljivo socijalno društveno pitanje. Prioriteti Vlade RH nikako ne mogu biti skupi mobiteli ispred lijekova za spašavanje života djece sa rijetkim oboljenjima, koje bi po izjavama ministra Kujundžića na humanitarne načine trebali ponovno plaćati građani RH.


Uredništvo braniteljskog portala

Sretan Božić želi vam Tea!