DRELE NALJUTIO JANDROKOVIĆA SPOMINJANJEM VUKOVARA: “Ovo stvarno nisam doživio, što da sada radim?”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Nastavlja se sjednica Sabora, zastupnici raspravljaju o prijedlozima izmjena četiri zakona o drugom mirovinskom stupu. Zastupnici su zasjedanje ovog tjedna počeli slobodnim iznošenjem stajališta po klubovima zastupnika.

Davor Dretar (Domovinski pokret) govorio je o pozitivnim trendovima u Vukovaru, usporedivši ga s trendovima na razini države koji su, kaže, manje pozitivni.

“U Vukovaru rastu poduzeća, u kolovozu smo imali 10 652 zaposlene osobe što je povećanje za 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Vukovar je 2022. imao najveći broj rođenih beba u 25 godina. Nikada od mirne reintegracije nije dosegnuta brojka od 200 poroda već sredinom lipnja. Vukovar je u top 10 gradova po uspješnosti povlačenja europskih sredstava. Ajmo to usporediti s podacima koje ostvaruje vladajuća koalicija. U tablici projekata koji su se trebali izvršiti i financirati iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija u oči nam upadaju prazne kućice u koje su trebali unijeti korigirane planove trošenja. Što se tiče demografske politike, imamo pad od 0,6 posto. Županija Vukovarsko-srijemska, koja gubi skoro 2 posto stanovništva ima jedan grad u kojem ima najveći broj rođenih beba, Dekanić (HDZ) upravlja županijom, Penava (Domovinski pokret) upravlja gradom koji postiže pozitivne rezultate. Pametnom dosta”, rekao je pa, ugledavši da se za povredu poslovnika javio HDZ-ov zastupnik, rekao:

“Hajde kolega Mažar, javnost jedva čeka da čuje što imate za reći”. Nikola Mažar mu je na to odgovorio kako se 300 milijuna eura u Vukovar ulaže zahvaljujući Vladi.

No, Dretar je očito učinio nešto što je jako razljutilo Jandrokovića. Kamere i mikrofoni nisu uspjeli uhvatiti o čemu se radi. “Ovo stvarno nisam doživio, što da sada radim? Ne znam…”, bio je zbunjen Jandroković.

Teme istoka Hrvatske dotaknuo se i Domagoj Hajduković (Klub Socijademokrata). On je ustvrdio kako je kako Vlada kompletno zaboravila Slavoniju.

“Imali smo svinjsku kugu, a posljednja pošast koja nam se tek sprema mogla bi biti slatka tema gorkog okusa, jedna namirnica bi mogla uskoro pojeftiniti – šećer, a sve zbog šećera iz Ukrajine koji je preplavio europsko tržište. Mi iz Osijeka smo prije dvije godine ostali bez stoljetne šećerane. Istok Hrvatske je opustošen, svoje vršnjake s kojima sam odrastao prije ću sresti na ulicama Dublina nego u Osijeku. Naš je apel Ministarstvu poljoprivrede, ne čekajte neku šećernu kugu, da vas ne iznenadi”.