Dubravka Šuica: Treba razgovarati o snižavanju dobi za glasovanje

Screenshot: Europski parlament

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica danas je pozvala Sabor da u idućem sazivu razgovara o snižavanju dobi za glasanje, uoči europskih izbora na kojima će u pet država glasovati i mlađi od 18.

 

Šuica je na 78. sjednici Odbora za europske poslove Sabora iznijela plan rada Europske komisije za 2024. godinu, ”drugačiju od prethodnih” jer je to posljednja godina rada trenutnog sastava tog tijela pošto se u lipnju održavaju europski izbori.

Na njima će po prvi put u pet članica glasovati i oni sa 16 i 17 godina, rekla je povjerenica za demografiju i demokraciju, pa naglasila da je na to i osobno ponosna jer je tijekom Konferencije o budućnosti Europe, inicijativi koja je u proces odlučivanja u Europskoj uniji uključila građane slušajući njihove prijedloge, puno napora uložila da se čuje i glas mladih.

”Voljela bih kad bismo i mi o tome razgovarali u sljedećem sazivu Sabora”, rekla je potpredsjednica EK-a o glasanju mlađih od 18 godina.

Šuica je rekla da će se Komisija ove godine većinom baviti zaključivanjem ranije započetih inicijativa i otvaranja puta novom sazivu Komisije. Izdvojila je rad na klimatskoj neutralnosti kontinenta, bolje uvjete za razvoj i regulaciju umjetne inteligencije, inicijative za gospodarski rast te demografske izazove koje je ključno riješiti da EU ”ostane konkurentna na globalnoj razini”, prenosi Index.hr.

Naglasila je da je pozitivno da Europljani žive dulje te da je Europa ”kontinent dugovječnosti”, no i da gubi radno sposobno stanovništvo. Šuica smatra da se zakoni moraju prilagođavati takvim novim uvjetima kako bi stariji ostali što dulje na tržištu rada jer danas odlaze u mirovinu ”puni ekspertize” zbog čega također dolazi do svojevrsnog odljeva mozgova.

Povjerenica je rekla kako se demografski problem može riješiti samo kombinacijom lokalne, nacionalne i europske razine te je podsjetila kako je Europska komisija u listopadu prošle godine predstavila set alata koje bi članice mogle aktivirati u toj sferi.

Komisija će u zadnjoj godini mandata, između ostalog, donijeti novi europski zakon o svemiru, provoditi strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede i inicijativu o biotehnologiji i bioproizvodnji, raditi na pravima djece te predstaviti komunikaciju o utjecaju proširenja Unije na njezino funkcioniranje.