Dvoje mrtvih na izborima u Venezueli…

Do ubojstava je došlo uoči glasovanja za Ustavotvornu skupštinu, tijelo koje želi oformiti predsjednik Nicolas Maduro a kritičari tvrde da predstavlja jedan od glavnih koraka prema uspostavi diktature...

Jose Felix Pineda, 39-ogodišnji odvjetnik koji se natječe na izborima, ubijen je u svom domu jučer navečer po lokalnom vremenu.

Ricardo Campos, mladi tajnik oporbene Stranke demokratske akcije ubijen je tijekom prosvjeda.

Do ubojstava je došlo uoči glasovanja za Ustavotvornu skupštinu, tijelo koje želi oformiti predsjednik Nicolas Maduro a kritičari tvrde da predstavlja jedan od glavnih koraka prema uspostavi diktature.

Oporba bojkotira glasovanje jer smatra da se radi o prevari kojom bi se omogućilo Maduru, čiji bi mandat trebao završiti 2019., da se održi na vlasti i zaobiđe parlament i predsjedničke izbore krajem 2018. godine.

Vlada tvrdi da je izbor Ustavotvorne skupštine jedini način da se ponovno uspostavi mir u toj naftom bogatoj zemlji, uzdrmanoj političkom i gospodarskom krizom.

Iz straha od prosvjeda i napada na birališta vojska je danas rasporedila 232.000 vojnika.

Na neobvezujućem referendumu kojeg je početkom mjeseca organizirala oporba, 98,4 posto glasača odbilo je Madurov plan za formiranje Ustavotvorne skupštine. Na referendum se odazvalo 7,1 milijun glasača, oko jedne trećine sveukupnog biračkog tijela.H

G.S.