Eko Kvarner: postupak procjene utjecaja na okoliš LNG terminala na Krku provodi se nedovoljno transparentno

Od ministarstva zahtijeva da objavi imena savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš te informacija iz kojih institucije oni dolaze i da na vrijeme najavi sljedeću sjednicu savjetodavnog stručnog povjerenstva i da se omogući javnosti nazočnost. Nadalje traži se da se rezultati glasovanja javno objave, i to za svakog člana povjerestva pojedinačno te da se objave svi zapisnici dosadašnjih sjednica povjerenstva...

Ekološka udruga Eko Kvarner uputila je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dopis kojim se upozorava da se postupak procjene utjecaja na okoliš predloženog projekta LNG terminala pored Omišlja na Krku provodi nedovoljno transparentno i uz bitno narušavanje, u sličnim postupcima već dosegnutih demokratskih standarda.

Eko Kvarner navodi da da je još 2004. godine, prilikom identičnog postupka za tada aktualni projekt „Družba Adria“ tadašnje ministarstvo okoliša uredno i na vrijeme obavještavalo najširu javnost o sjednicama stručnog povjerenstva za ocjenu studije. Uz to, navodi se, pri početka postupka javnost je obavišetena o članovima savjetodavnog stručnog povjerenstva.

U slučaju LNG terminala kod Omišlja to nije slučaj, ističe Eko Kvarner, dodajući da se informacije o održanim sjednicama dobijaju naknadno, bez zapisnika i detaljnijih informacija, a članovi povjerenstva su nepoznati javnosti.

„Sve je to najbolje bilo vidljivo na javnom predstavljanju studije u Omišlju, na kojoj nije bio nitko iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike“, navodi udruga u dopisu, ocjenjujući taj izostanak skandaloznim. Na tom predstavljanju, nastavlja se, stručnjaci za pojedinačne segmente studije su jasno  ukazali i na njenu necjelovitost i na njenu netočnost, u mnogim dijelovima, s veoma jasnim argumentima.

Eko Kvarner stoga izražava sumnju u kvalitetu rada savjetodavnog stručnog povjerenstva, tvrdeći da je tako nekvalitetnu studiju uputilo u javnu raspravu. Naglašava i da su proteklog tjedna vijeće Općine Omišalj i skupština Primorsko-goranske županije jednoglasno izglasali odbijanje predloženog projekta LNG terminala. Postoji bojazan da će, unatoč jasno izraženom negativnom stavu lokalne zajednice i više nego dovoljno argumentiranim primjedbama na mnoge segmente studije, savjetodavno tijelo prihvatiti studiju, zbog već donesene političke odluke, stoji u dopisu udruge.

Od ministarstva zahtijeva da objavi imena savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš te informacija iz kojih institucije oni dolaze i da na vrijeme najavi sljedeću sjednicu savjetodavnog stručnog povjerenstva i da se omogući javnosti nazočnost. Nadalje traži se da se rezultati glasovanja javno objave, i to za svakog člana povjerestva pojedinačno te da se objave svi zapisnici dosadašnjih sjednica povjerenstva.H

G.S.