Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

EKSKLUZIVNO: EVO ZAŠTO JE akademik Vladimir Paar podnio ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a

Akademik Vladimir Paar podnio je  ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a znanstveni motiv naveo je kao najvažniji motiv za ostavku u pisanom obrazloženju upućenom čelništvu HAZU, kojeg Braniteljski portal objavljuje u originalu..

Podsjetimo, akademik Vladimir Paar je autor više od 500 znanstvenih radova te između ostalog autor niza udžbenika iz fizike. Objavio je i 227 znanstvenih publikacija, te je kao vrhunski znanstvenik prepoznat ne samo u hrvatskoj već u cijelom svijetu.
U prilogu dokument ostavke akademika Vladimira Para.–
Akademik Vladimir Paar je 1.veljače 2018 godine, poslao svoj odgovor na upit Braniteljskog portala u kojemu je istinski i iskreno iznio, jako znakovito i za nas neshvatljivo od strane HAZU neodgovorno ponašanje u vidu manipuliranja hrvatske javnosti, što se kurikula tiče.

 

U odgovoru na pitanje Uredništva Braniteljskog portala-( Je li HAZU od gđe ministrice Blaženke Divjak dobila na recenziju kurikule predmeta Povijest i Hrvatski jezik?)Akademik i predsjednik Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Vladimir Paar odgovorio je; -Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kojemu sam predsjednik, nije dobilo nikakve kurikule na recenziju.

Akademik Vladimir Paar odgovorio Braniteljskom portalu; Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU, kojemu sam predsjednik, nije dobilo nikakve kurikule na recenziju!

Originalan odgovor akademika Vladimira Paara, kako slijedi:

Braniteljski portal, Uredništvo

 Poštovani,

 u odgovoru na Vaše pitanje mogu reći da je predsjednik HAZU akademik Kusić rekao da je HAZU od ministarstva dobila na recenziju kurikule predmeta Povijest i Hrvatski jezik, te da će te recenzije dati oni akademici koji rade na područjima povijesti i hrvatskog jezika.

-Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kojemu sam predsjednik, nije dobilo nikakve kurikule na recenziju.

-Treba spomenuti da su prije godinu dana članovi Znanstvenog vijeća dali preko sto vrlo kritičkih recenzija na sve tada predložene kurikule, a naročito negativne recenzije bile su na kurikule povijesti i Hrvatskog jezika. Te su recenzije prikazane u knjizi “Prilozi za raspravu o obrazovnoj i kurikulnoj reformi – kritike i vizije” (izdavač Hrvatski pedagoško-književni zbor, Zagreb, 2017).-naveo je u svom odgovoru Braniteljskom portalu akademik Vladimir Paar .


Uredništvo Braniteljskog portala, u više je navrata pisalo ministrici MZO Blaženki Divjak i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću kao i predsjedniku HAZU Zvonku Kusiću od kojih u niti jednom slučaju nismo dobili nikakav odgovor, vezano na kurikul hrvatske povijesti,hrvatskog jezika, a poglavito na obrambeni Domovinski rat!…Jedini koji je Uredništvu na uljuđen i civiliziran način odgovorio bio je upravo akademik Vladimir Paar, koji je time iskazao svoje poštovanje prema hrvatskim braniteljima, braniteljskom portalu te iskreno pojasnio da on kao predsjednik-Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kojemu je bio predsjednik, nije dobilo nikakve kurikule na recenziju.
S toga smatramo i imamo određenih spoznaja, da se na neke časne članove HAZU vrše pritisci te ih se diskvalificira, i na taj način se ostavljaju oni (čast iznimkama) kojiima nisu važne povijesne krivotvorine niti hrvatski jezik.
Akademiku Vladimiru Paaru dajemo punu potporu te ga ujedno pozivamo da ne odustaje od daljnje borbe za istinu i nacionalne interese, da se kojim slučajem kurikul ne pretvori u nešto sasvim drugo.
 Štoviše, pozivamo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti da ona sama ne popušta pred pritiscima i da svoje članove zaštiti od pritisaka. Bojimo se da je HAZU pod pritiscima donijela izjavu da ne stoji iza zaključaka Vijeća za obrazovanje i školstvo – koje je sama osnovala i koje je vodio akademik Paar.
Bojimo se da je akademik Paar ostavku na mjesto predsjednika Vijeća dao upravo zbog toga Akademijina priopćenja, koje je njezin predsjednik, akademik Zvonko Kusić, u više navrata ponovio na HTV. Želimo da HAZU štiti hrvatski identitet i kulturu kako je njezin predsjednik g. Kusić i objasnio u zadnjoj emisiji „Nedjeljom u dva“. HAZU to ne može raditi samo svojim znanstvenim i umjetničkim djelovanjem, nego se u situacijama pritisaka na njezina tijela ili članove mora oglasiti jasnim i odlučnim priopćenjima hrvatskoj javnosti i Hrvatskom Saboru. Pozivamo je da to učini u ovoj prilici, kad je medijski pritisak praktički razorio njezino Viječe za obrazovanje i školstvo i kad je predsjednik Vijeća dao ostavku, očito se osjećajući napuštenim od HAZU, možda i izdan. A možda i žrtvovan.

Uredništvo Braniteljskog portala

Najnovije

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...

Kriptokomunistička proslava u centru Zagreba pod pokroviteljstvom Grada: Tomašević i Pupovac ‘feštali’ uz srp, čekić i zvijezdu petokraku

Foto:Narod.hr     Grad Zagreb pod vodstvom gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ove je godine bio pokrovitelj koncerta koji se održao na ”Dan antifašističke borbe” 22. lipnja na...

Biblijska poruka 23.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Kad je plovidba sigurna?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 4,35-41 Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su...

Postali su treća snaga u Europi i sada kreću u veliku ofenzivu: ‘Ovo se nije dogodilo 40 godina!‘

Foto:Pixabay   EU bi se prvi put u 40 godina mogla naći u situaciji da vladajuća većina ne dolazi iz redova najjačih postizbornih opcija. Politička grupacija Europski...