EKSKLUZIVNO-OVO NISTE ZNALI! Prva hrvatska ratna lađa „PB 91“ i „Sisački mornari“!Topnici sa „PB 91“ srušili dva MIG-a 21 srbočetničke JNA vojske, zbog čega se i u Sisku može uskliknuti: „ Oba su pala i u Sisku“!

Priča je to o brodu „Slavonac“, budućoj Prvoj hrvatskoj ratnoj lađi i hrabroj posadi, mornarima, lađarima, koji su 27. lipnja 1991. godine iz Vukovara krenuli na dugu i izuzetno opasnu plovidbu prema Sisku, u koji je uplovio 4. srpnja 1991. godine...

za očekivati je, da će nakon umirovljenja Prva hrvatska ratna lađa, patrolni brod „PB 91“ koji danas plovi pod oznakom 93 i još uvijek je u operativnoj uporabi u sustavu Hrvatske vojske, jednog dana biti ponovno u Sisku ispred Malog kaptola, uz Granik, trajni muzejski artefakt.

Prva hrvatska ratna lađa „PB 91“ i „Sisački mornari“…
Autor: Dragutin Bauman

Priča je ovo o Prvoj hrvatskoj ratnoj lađi Domovinskog rata, patrolnom brodu „PB 91” i „Sisačkim mornarima“, pripadnicima Prvog mornaričkog odreda Sisak, Zbora narodne garde Republike Hrvatske iz 1991. godine, uvijek spremnim za plovidbu i borbene zadatke do završetka Domovinskog rata, odnosno veličanstvene vojnoredarstvene operacije „Oluja“.

O motornom brodu „Slavonac”, budućoj Prvoj hrvatskoj ratnoj lađi, patrolnom brodu „PB 91” i „Sisačkim mornarima” u postrojbi Prvi mornarički odred Sisak, Zbora narodne garde Republike Hrvatske, napisano je i objavljeno do sada dosta novinskih kartica, snimljeno mnoštvo video zapisa i fotografija, no u ovoj knjizi – monografiji, prvi puta su široj javnosti prezentirane do sada nepoznate pojedinosti tragom izvornih zapisa iz brodskog dnevnika broda „Slavonac”.

Priča je to o brodu „Slavonac“, budućoj Prvoj hrvatskoj ratnoj lađi i hrabroj posadi, mornarima, lađarima, koji su 27. lipnja 1991. godine iz Vukovara krenuli na dugu i izuzetno opasnu plovidbu prema Sisku, u koji je uplovio 4. srpnja 1991. godine.

U vući kojih brodova je brod „Slavonac“ plovio od Vukovara do Siska i što se tijekom plovidbe događalo, kada je doplovio u Sisak i što se potom događalo s brodom, kako je preuređen i opremljen naoružanjem u prvu hrvatsku ratnu lađu, patrolni brod „PB 91“, koju je zadaću imao na Sisačkoj bojišnici, posebno na skelskom mjestu prijelaza na rijeci Savi u sunjskom džepu, kako su i kada topnici sa „PB 91“ srušili dva MIG-a 21 srbočetničke JNA vojske, zbog čega se i u Sisku može uskliknuti: „ Oba su pala i u Sisku“!, sve je to zabilježeno u knjizi Prva hrvatska ratna lađa „PB 91“ i „Sisački mornari“ temeljem izvornih, vjerodostojnih dokumenata i foto zapisa.

Recentna povijest grada Siska, Grada hrvatskih pobjeda, posebno s početkom Domovinskog rata 1991. godine, bilježi događaje za pamćenje dovijeka. Utemeljena je prva postrojba hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, 57. SAMB-a (samostalnog mješovitog bataljuna), prva u Hrvatskoj osvojena je kasarna bivše agresorske jugo vojske „Barutana” u Capragu, prvi oklopnjaci izgrađeni su u Sisku, no u sjeni tih slavnih događaja ostala je nezapisana istina, da je u Sisku opremljena Prva hrvatska ratna lađa, patrolni brod „PB 91”, prvi brod buduće Hrvatske ratne mornarice i prvi njeni mornari „Sisački mornari”.

Knjiga o Prvoj hrvatskoj ratnoj lađi „PB 91“ i „Sisačkim mornarima“ zasigurno će biti doprinos novijoj hrvatskoj povijesti na temu Domovinskog rata, jer: „Oba su pala i u Sisku!“ , zbog čega „PB 91“ zaslužuje biti simbol Grada Siska, Grada hrvatskih pobjeda i Grada Vukovara, Grada posebnog Domovinskog pijeteta iz kojeg je brod „Slavonac“ s početkom Domovinskog rata 1991. godine doplovio u Sisak.

Osim toga, za očekivati je, da će nakon umirovljenja Prva hrvatska ratna lađa, patrolni brod „PB 91“ koji danas plovi pod oznakom 93 i još uvijek je u operativnoj uporabi u sustavu Hrvatske vojske, jednog dana biti ponovno u Sisku ispred Malog kaptola, uz Granik, trajni muzejski artefakt.

Autor ove knjige-monografije, tekstom i foto zapisom događaja vezanih uz Prvi mornarički odred Sisak, Zbora narodne garde Republike Hrvatske, Prvu hrvatsku ratnu lađu „PB 91” i „Sisačke mornare”, nije imao pretenzije donositi sud o događajima, već ih zabilježiti po prikupljenoj izvornoj, vjerodostojnoj arhivskoj građi i time ih oteti zaboravu, procijenivši da je možda zadnji trenutak da se to učini.

Skraćena inačica životopisa:

DRAGUTIN BAUMAN, ING.KEM.                                                                                                                      Po zvanju je inženjer kemijske tehnologije. Radio je 40 godina u Željezari Sisak, u mirovini je. Područje njegovog profesionalnog rada u sisačkoj Željezari bila je “scanning” pretražna elektronska mikroskopija i marketing. Radno iskustvo mikroskopičara stekao je na prvom hrvatskom “scanning”  pretražnom elektronskom mikroskopu. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog mikroskopijskog društva i urednik monografije “Elektronska mikroskopija u Hrvatskoj”, zajedno s prof. dr. sc. Srećkom Gajovićem. 

Bio je sudionik Domovinskog rata, hrvatski dragovoljac, 1991. godine dozapovjednik I. satnije radničkog bataljuna “Željezare Sisak”, a 1994./1995. godine pripadnik Hrvatske vojske i pomoćnik zapovjednika za PD Zbornog mjesta Sisak. 

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Medaljom „Oluja”.

Zapažena je njegova aktivnost u Hrvatskom žrtvoslovnom društvu. Autor je monografije „Moj izbor nije šutnja!“ i monografije „Željezara Sisak u Domovinskom ratu i poraću“…

I mediji su bili zainteresirani za ovu ratnu priču…Prvi je ovu priču objavio novinar i urednik Novog Sisačkog tjednika Željko Maljevac u obliku intervjua sa gosp. Dragutinom Baumanom…

BROD11N

BRODNOVINE202-14-10
BROD1N

Nastavlja se……

Uredio /M.M. / Viribus unitis

Braniteljski portal