Elektroničkim ‘narukvicama’ pratit će izgrednike iz Hamburga

Procjena je obavještajnih službi kako je od 28 tisuća lijevih ekstremista u Njemačkoj njih oko 8500 izrazito sklono nasilju

Njemačka policija izvukla je tijekom G20 summita u Hamburgu teške lekcije.

Lekcije koje govore kako protuglobalističke skupove sve više počinju koristiti huligani za divljanje i uništavanje grada. Dan nakon što su sudionici summita otišli iz Hamburga, grad je izgledao kao bojno polje. Spaljeni automobili, razbijeni izlozi, opljačkane prodavaonice i ljekarne iz kojih su odneseni opijati… I stotine ozlijeđenih. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima namjeru poduzeti svaki mogući korak kako se ovakav kaos više ne bi dogodio, bar ne na području njihove države.

Stalni nadzor

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziére najavio je kako bi identificirani sudionici prosvjeda mogli biti natjerani da nose elektroničke nanogvice kako bi se u svakom trenutku moglo provjeriti nalaze li se oni kod svojih kuća ili divljaju negdje po gradu u kojem se odvijaju masovni prosvjedi.
– Huliganima i nasilnim prosvjednicima ne smije se uopće dozvoliti da dospiju do mjesta na kojima se odvijaju prosvjedi – ustvrdio je De Maiziére povlačeći paralelu s nogometnim huliganima kod kojih su mjere poput elektroničkog nadzora i obaveznog redovitog javljanja policiji pokazale odlične rezultate. – To su relativno blage mjere, no vrlo učinkovite – rekao je ministar unutrašnjih poslova.
Ova najava ne slijedi samo nakon divljanja po ulicama Hamburga već i nakon upozorenja njemačke obavještajne službe kako je ljevičarska ekstremistička mreža u velikom porastu te kako se od njezinih pripadnika “mogu očekivati i teroristički napadi”.
– Prema prikupljenim operativnim podacima, u ovome trenutku grupe ljevičarskih ekstremista okupljaju oko 28.000, a njih oko 8500 sklono je nasilju, stoji u izvještaju Ureda za zaštitu Ustava.
Inače, elektronička nanogvica kao mjera nadzora u Njemačkoj je odnedavno uvedena ne samo nogometnim huliganima već i osobama za koje obavještajna služba procijeni kako predstavljaju sigurnosni rizik za društvo.

Zakon donesen nakon napada

Riječ je mahom o ljudima za koje se sumnja kako su povezani s islamističkim ekstremistima, a zakon koji govori kako se ovakve osobe može nadzirati i da nisu osuđeni za bilo kakva kriminalna djela donesen je neposredno nakon napada na Božićni sajam u Berlinu prošle godine.

Napadač, Anis Amri, bio je označen kao sigurnosna prijetnja, no sigurnosne službe nisu imale uvid u njegovo kretanje pa je izveo napad na jednom od berlinskih trgova u kojemu je poginulo 12, a ozlijeđeno više od 50 osoba.