Emirati proslavili lansiranje prve sonde na Mars.Svi su skakali od veselja…

Al-Amal treba prijeći 493,5 milijuna kilometara te ući u Marsovu orbitu u veljači 2021., kada će se proslaviti 50. godišnjica ujedinjenja Emirata...

atalayar.com

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) proslavlli su u prvim satima u ponedjeljak lansiranje prve sonde Al-Amal (što znači nada) na planet Mars, prve međuplanetarne misije koju provodi neka arapska zemlja…

Lansiranje je bilo dvaput odgođeno zbog lošeg vremena i konačno je uspjelo iz svemirskog centra Tanegashima, na jugozapadu japana u 6:58 po mjesnom vremenu, a što je u Emiratima proslavljeno gromoglasnim pljeskom.

Projekt Al-Amal je izvor velikog ponosa u Emiratima. Al-Amal šalje “poruku ponosa, nade i mira u arapskom svijetu”, objavila je vlada na Twitteru. “Vraćamo se zlatnom dobu arapskih i islamskih otkrića”.

Burj Khalifa de Dubaï, najviši toranj na svijetu, simbolički je projicirao odbrojavanje u deset sekundi na svojoj fasadi prije lansiranja, donosi atalayar.com.

Al-Amal treba prijeći 493,5 milijuna kilometara te ući u Marsovu orbitu u veljači 2021., kada će se proslaviti 50. godišnjica ujedinjenja Emirata.

Sonda duga 3 metra, a široka 7,9 m te teška 1,35 tona, treba dvije godine kružiti oko crvenog planeta proučavajući njegovu atmosferu, piše agencija dpa.

UAE ima ambiciozni projekt izgraditi ljudsko naselje na crvenom planetu do 2117. godine.

UAE navodi da je misija sonde, koja stoji 200 milijuna dolara, steći cjelovi uvid u atmosferu na Marsu tijekom različitih razdoblja.

UAE je ranije lansirao tri promatračka satelita, ali nijedan nije izašao iz Zemljine orbite.

Emiratska misija na Mars jedna je od triju planiranih za srpnja. Kina treba oko 23. srpnja lansirati svoj Tianwen-1 orbiter, a Sjedinjene Države kane poslati svoj rover nazvan Perseverance 30. srpnja.

G.S.