Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

EP glasa o pobačaju: Ljevica ga želi u Povelji o temeljnim pravima

Foto: EP

 

Pitanje pobačaja ponovno je na redu u Europskom parlamentu (EP). Zastupnici će u nadolazećem tjednu glasati o uključivanju “prava na pobačaj” u Povelju o temeljnim pravima EU-a.

Nakon što je francuski predsjednik Emanuel Macron početkom ožujka pobačaj stavio u Ustav države. Isto se pitanje poteglo u Europskom parlamentu na inicijativu grupe Renew Europe. Prijedlog je da se “pravo na pobačaj” stavi u Povelju o temeljnim pravima, pravno obvezujući dokument koji objedinjuje najvažnije osobne slobode i prava građana EU-a.

Ljevica za pobačaj

Rasprava o ovoj inicijativi održaja je 14. ožujka. Ljevičari i liberali većinom podržavaju i inzistiraju na stavljanju pobačaja u Povelju, dok se konzervativci protive, prenosi Narod.hr.

“Odlučivanje o vlastitom tijelo je temeljno pravo: nema jednakosti ako žene to ne mogu; nemoguće je bez prava na pobačaj,” jasno je rekla danska zastupnica u Europskom parlamentu Karen Melchior (Renew Europe).

Isto je podržao SDP-ov eurozastupnik i član Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) Predrag Fred Matić.

“Svaka priča o rodnoj ravnopravnosti prolazi ili pada na pravu žene da slobodno odlučuje o svom tijelu, jer to je temeljno pitanje kada govorimo o Europi jednakosti… Svaka žena mora imati pravo na siguran i legalan pobačaj. Dakako, ovdje imamo kolega koji će i danas ponavljati svoje parole i zanijekati stoljeće u kojem živimo i standarde u ljudskim pravima koje smo izborili. Ali veći problem od tih kolega su države članice koje kontinuirano niječu svoju odgovornost u osiguravanju prava na pobačaj”, istaknuo je Matić.

Konzervativci: ‘Prestanimo majčinstvo doživljavati kao prijetnju’

Grupa Europskih konzervativca i reformista (ERC) snažno je protiv pobačaja. Poljska zastupnica Izabela-Helena Kloc istaknula je da “ništa i nitko ne može dati ovo pravo, pravo da se ubije nedužno ljudsko biće”.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je prije 51 godinu presudu u predmetu “Roe protiv Wade”, kojom je legaliziran pobačaj. Pola stoljeća kasnije, presuda je doživjela poraz u pravnom, političkom i moralnom smislu

Sada se postavlja opravdano pitanje hoće li uvrštavanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije biti provedba politike depopulacije Europe?… Lijevo-liberalna manjina promiče kulturu smrti”, dodala je.

“Europska unija ne smije nastaviti ovo lutanje koje predstavlja degradaciju njezinih temeljnih prava. S obzirom na važnost trudnoće, žene trebaju podršku, informacije, ljubav; jer, pred bespomoćnošću ili nevoljom, prijedlog pobačaja ne dopušta istinski slobodnu ili svjesnu odluku. Pomozimo ženama da riješe okolnosti koje su ih dovele do ove dramatične odluke: siromaštvo, usamljenost, rizik od gubitka posla, strah od neprihvaćenosti ili gubitka slobode. Prestanimo majčinstvo doživljavati kao prijetnju. Cijenimo život”, istaknula je španjolska zastupnica ECR-a Margarita de la Pisa Carrión.

Glasovanje o pobačaju održat će se na plenarnom zajedanju 10. i 11. travnja u Bruxellesu, prenosi EuNews.

Rezolucija iz 2022.

No, nije ovo prvi puta da se o pobačaju raspravlja u EP-u. Ovaj zahtjev već je podnesen rezolucijom od 7. srpnja 2022. Njom je predloženo “dodavanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije”, tako da u njoj piše “Svatko ima pravo na siguran i legalan pobačaj”. Isto tako rezolucijom se poziva EU na daljnje djelovanje u svojstvu lobista koji će priznavanje pobačaja kao ljudskog prava učiniti “ključnim prioritetom u pregovorima unutar međunarodnih institucija i na drugim multilateralnim forumima kao što je Vijeće Europe, kao i zagovarati njezino uključivanje u Opću deklaraciju o ljudskim pravima”.

U toj se rezoluciji se, između ostalog, spominje i da pobačaj zabranjen na Malti, da medicinski pobačaj u ranoj trudnoći nije legalan u Slovačkoj i nije dostupan u Mađarskoj, da pristup na pobačaj se također nagriza u Italiji i da je “pristup skrbi za pobačaj uskraćen u drugim državama članicama EU-a, kao nedavno u Hrvatskoj”.

Najnovije

Hod za život u Zagrebu: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta!

Foto:Narod.hr   Hrvatska već devetu godinu zaredom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih”. Danas se za zakonsku i...

Pijetet Bleiburškom proljeću smrti

Foto:Facebook   Piše:Ivan Kujundžić Akademski kipar Ivan Kujundžić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Pijetet Bleiburškom proljeću smrti'', kojeg prenosimo u cijelosti: ''Ova kišna svibanjska...

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...