Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Erdoganova stranka na lokalnim izborima izgubila dva najveća grada u Turskoj: ‘To je jasna poruka’

Foto:Bljesak.info

 

Aktualni oporbeni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da stranka turskog predsjednika gubi u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske oporbene stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milijun glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića, prenosi Novi list.

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, također iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu. “Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njezinih šest milijuna stanovnika bez diskriminacije”, obećao je.

“Oni koji su ignorirani poslali su jasnu poruku onima koji vode ovu zemlju”, naglasio je.

Turska oporba na putu je u nedjelju da osvoji veliku pobjedu u cijeloj zemlji, ocijenila je agencija France presse.

Nakon 79 posto prebrojanih glasova, piše ta agencija, Imamoglu ima 50,5 posto dok njegov glavni protivnik iz vladajuće stranke AKP ima 40,7 posto.

“Glasači su odlučili promijeniti lice Turske”, rekao je čelnik CHP-a Ozgur Ozel.

Izmir na zapadu, treći grad u zemlji, uporište je CHP-a, a u Antaliji na jugu pristaše opozicije počeli su slaviti pobjedu na ulicama.

Erdogan se uključio u kampanju

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan, na vlasti već više od dva desetljeća, bio je angažiran u kampanji, posebno u Istanbulu, ekonomskom i kulturnom središtu zemlje, čiji je gradonačelnik bio 90-tih godina prošlog stoljeća.

Sebi je postavio cilj vratiti taj grad no po prvim rezultatima, to njegovoj stranci nije pomoglo.

– Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je rano u ponedjeljak da njegova vladajuća stranka nije postigala željeni rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku u nedjelju na lokalnim izborima diljem zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti općine u Istanbulu i Ankari koje je oporba osvojila 2019.

Obraćajući se pristašama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog svibnja i koji je iscrpio tursko gospodarstvo, sada završen.

 

 

 

Najnovije

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...