ERO S ONOGA SVIJETA

Ovoga ljeta moći ćemo je ponovno pratiti u njenom najprirodnijem zamislivom okružju: na tlu s kojega je izvorno i ponikla - u Vrlici, rodnom mjestu Begovićevom, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac tako nenadmašno ugradio u Era....

Ero s onog svijeta
Ero s onog svijeta

Ovoga ljeta Gotovčevu živopisnu operu ćemo moći ponovno pratiti u njenom najprirodnijem zamislivom okružju: na tlu s kojega je izvorno i ponikla – u Vrlici, rodnome mjestu književnika Milana Begovića.

Ero s onoga svijeta

Ero s onoga svijeta, opera skladana na tekst književnika Milana Begovića, jedna je od rijetko izvođenih hrvatskih opera na stranim pozornicama, najviše u Njemačkoj. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta.

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. U Eri kuca svjež, živ scenski život, u operi žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Lišena patetike, puna iskričave satire, ta opera je jedno od najboljih djela slavenske operne literature.

Ovoga ljeta moći ćemo je ponovno pratiti u njenom najprirodnijem zamislivom okružju: na tlu s kojega je izvorno i ponikla – u Vrlici, rodnom mjestu Begovićevom, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac tako nenadmašno ugradio u Era.

04.08.21:00 – JAKOV GOTOVAC – ERO S ONOGA SVIJETA