Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Estonska premijerka: Hitno trebamo razviti europsku obranu i lidera koji će to raditi

Foto:Facebook

 

Estonska premijerka Kaja Kallas podržala je ideju o imenovanju europskog povjerenika posvećenog obrambenoj industriji pošto Europska unija nastoji postati jači igrač u tom području.

Kallas je u intervjuu Reutersu rekla da postoji hitna potreba za razvojem europske obrambene industrije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potaknula je raspravu kad je obećala da će Komisija imati povjerenika za obranu ako ona osvoji drugi mandat kasnije ove godine, prenosi Index.hr.

“Lidera koji bi se bavio samo tim pitanjem”

Ideja pokazuje kako je obrana postala važno pitanje na europskom političkom dnevnom redu. Čelnici EU-a obećali su da će povećati potrošnju na obranu i proizvodnju oružja u strahu nakon ruske invazije na Ukrajinu i oko budućih sigurnosnih obveza Sjedinjenih Američkih Država prema Europi.

Neki političari i diplomati smatraju da je ideja von der Leyen znak da Europa postaje ozbiljnija po pitanju obrane. Drugi tvrde da je obrambena politika u domeni članica EU-a i da prijedlog riskira opasno dupliranje s NATO-om.

Kallas je rekla da bi takva pozicija imala smisla ako bi se portfelj usmjerio na industriju.

“Ako je ideja o obrambenoj industriji i njenom daljnjem razvoju, onda postoji hitna potreba i onda bismo mogli imati i lidera koji se bavi samo tim pitanjem”, rekla je u Kallas u Bruxellesu u srijedu po dolasku na samit EU-a.

“Ne želimo zamutiti granice između NATO-a i Europske unije”, dodala je.

“U smislu vojne krize, važno je tko kome naređuje, kako stvarno funkcionira zapovjedni lanac. To je NATO, vojno. Ali jačanje obrambene industrije – tu i Europska unija ima što reći”, rekla je Kallas.

Predložila zajedničko zaduživanje

Kallas je predložila zajedničko zaduživanje EU-a za financiranje većih ulaganja u obranu, što je prijedlog koji je podržao francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, skeptične su fiskalno oprezne zemlje poput Njemačke, Austrije i Švedske.

Kallas smatra da je takvo zaduživanje hitno potrebno, čak i ako zemlje poduzmu druge mjere kako bi povećale svoju obrambenu potrošnju srednjoročno i dugoročno.

 

Najnovije

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...

Penava: Domovinski pokret treća je najjača stranka u Hrvatskoj

Foto:Screenshot/RTL   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je govor u stožeru Domovinskog pokreta. “Jesmo skupa ili nismo? Dragi prijatelji, pred kraja, mada nismo mudriji prije dva...

Plenković: HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se iz izbornog stožera stranke. - Dopustite da na kraju ove izborne večeri prije svega zahvalim svim našim biračima, svim...

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...