EU TRAŽI SANKCIJE PROTIV SRBIJE!

Mnoge zemlje članice Europske unije (EU) traže uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori Radija Slobodna Europa (RSE), ne navodeći koliko je zemalja uključeni.

U utorak je održan sastanak Odbora za politiku i sigurnost, koji čine veleposlanici zemalja članica EU, na kojem se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu. Sastanku su nazočili i posebni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak te predstavnici Europske misije za vladavinu prava na Kosovu EULEX.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na ovom sastanku brojne zemlje izrazile su stav da treba poduzeti mjere protiv Srbije, ako se dokaže njezina povezanost s napadima ili njezina uloga u slanju oružja pronađenog tijekom policijske akcije na područje Kosova.

– Ono što se dogodilo u nedjelju na sjeveru Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam neprestano stižu s lica mjesta mijenjaju igru ​​- rekao je izvor iz EU.

Zemlje članice su na ovom sastanku osudile napad na kosovsku policiju, iza kojeg po svemu sudeći stoji Srbija, i zatražile nastavak istrage o tome što se točno dogodilo u Banjskoj i otkrivanje svih činjenica.