Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

EU tuži Italiju zbog neuspjelog zaustavljanja epidemije u maslinicima…

Europska unija (EU) odlučila je podići tužbu protiv Italije zbog neuspjelog zaustavljanja širenja vrlo opasne bakterije koja napada maslinike, što bi u konačnici vladu u Rimu moglo stajati visokih novčanih kazni.

Bakterija Xylella fastidiosa pojavila se na jugu Italije u pokrajini Apulija, u peti Apeninskog poluotoka gdje se u dramatičnom obliku pojavila bolest brzog sušenja maslina.

O svemu je 2013. godine bila obaviještena Europska komisija, no potezi koje talijanske vlasti od tada provode s ciljem zaustavljanja njezina širenja odvijaju se sporo i kontroverzni su.

EK tu bakteriju opisuje “kao jednu od najopasnijih bakterija koja napada biljke diljem svijeta, izazivajući mnoštvo različitih bolesti i rezultirajući ugibanjem zaraženog bilja, uz velike gospodarske štete za poljoprivredu”.

Propisi EU-a nameću drastične mjere, uključujući potpuno uništenje stabala u najteže pogođenim područjima s ciljem zaustavljanja širenja te bakterije.

Takvim potezima protive se lokalni aktivisti koji tvrde da stabla maslina u pokrajini Apulija – od kojih su neka stara i stoljećima i smatraju se lokalnim blagom – mogu biti spašena na manje brutalan način.

Nema dokaza da bi alternative metode istrebljenja te bakterije mogle biti uspješne, no uništenje bolesnih stabala lokalne vlasti kontinuirano odgađaju zbog pritužbi tamošnjih aktivista.

Prema udruženju poljoprivrednika Coldiretti, Xylella je zarazila 10 milijuna stabala u Apuliji, izazivajući štete teške milijardu eura, i širi se prema sjeveru.

A.K.

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...