Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Europa bi se 8. srpnja mogla probuditi u drugačijem svijetu, teško se sjetiti kada si je neki lider ovako pucao u nogu!

Foto:Pixabay

 

Oko 250 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice diljem Francuske kako bi prosvjedovali protiv uspona krajnje desnice i pozvali sugrađane da spriječe dolazak stranke Marine Le Pen na vlast. Emmanuel Macron povukao je rizičan potez kad je prošlog tjedna raspustio parlament i raspisao prijevremene parlamentarne izbore, nakon katastrofalnih rezultata njegove stranke na europskim izborima, piše Jutarnji list.

Učinio je to kako bi ojačao svoju potporu kod kuće, ali je otvorio vrata Le Pen da preuzme kontrolu nad francuskom vladom. Nije očekivao niti da će taj potez potaknuti fragmentiranu ljevicu da se ponovno udruži i tako mu poremeti planove.

Teška kohabitacija

Posljednje ankete javnog mnijenja pokazuju da će Nacionalno okupljanje, krajnje desna stranka Marine Le Pen, osvojiti 31-35 posto glasova. Odmah iza nje je novoosnovana lijeva koalicija Novi narodni front s 25-28 posto podrške birača. Liberalna koalicija, u kojoj je i Macronova stranka, osvaja 18-20 posto glasova.

Ako se gledaju samo ove brojke, Europska unija bi se u ponedjeljak, 8. srpnja, mogla probuditi u mnogo drugačijem svijetu. U slučaju da ekstremna desnica uspije sastaviti vladu i izabrati premijera, Francuska bi se našla u teškoj kohabitaciji.

Prema francuskom ustavu, predsjednik države odlučuje o vanjskoj politici i obrani, dok vlada drži glavnu riječ u nacionalnim pitanjima, poput gospodarskih politika, sigurnosti i imigracije. Međutim, većina u francuskom parlamentu također kontrolira budžet, što znači da bi mogli utjecati na odluke na vanjskopolitičkom planu, poput smanjenja podrške Ukrajini.

Stranka Nacionalno okupljanje (RN) u prošlosti je održavala bliske veze s Kremljom, a Le Pen se nijednom nije libila izraziti divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Stranka je prije Brexita tražila izlazak Francuske iz EU. Danas više ne spominju Frexit, ali su i dalje euroskeptični i zagovaraju slabije integriranu europsku zajednicu. Nakon što je izbacila oca iz stranke, Marine Le Pen je od 2015. zaslužna za “rebranding” RN-a i čišćenje stranke od njezine fašističke i antisemitske retorike.

Le Pen se nastojala pozicionirati kao zagovornica prava žena, kritizirajući patrijarhalne elemente islama. Također je podržala da se pravo na abortus zajamči ustavom.

Oštre mjere

Značajnu promjenu je učinila kad je podnijela ostavku na poziciji predsjednice stranke i podržala 28-godišnjeg Jordana Bardellu kao svog nasljednika. Naziva ga svojim “lavićem”. Bardella je blizak mlađoj generaciji i popularan na Tik-Toku. No, čak i ako on postane premijer, glavnu riječ i dalje će voditi Le Pen.

Pojedine osobe bliske Bardellu, naime, kažu kako se iza lijepe fasade ne skriva ništa značajno. “Bio je prazna ljuštura. Što se tiče sadržaja, nije bilo puno toga. Nije puno čitao. Nije bio znatiželjan. Samo je upijao riječi koje mu je davala Marine”, otkrio je BBC-ju Bardellin medijski trener Pascal Humeau.

RN je zadržao svoj tradicionalno nacionalistički i antiimigracijski stav, ali je ublažio svoju retoriku, fokusirajući se više na populističke teme kao što su ekonomski protekcionizam i nacionalni suverenitet.

Ipak, ako dođu na vlast, mogli bi predložiti neke oštre imigracijske mjere, poput ukidanja socijalnih beneficija za strane državljane, sustavnog deportiranja migranata bez dokumenata i ukidanja dobivanja francuskog državljanstva po rođenju za djecu migranata.

No, brojni Francuzi još se nadaju da će krajnjoj desnici biti mnogo teže dobiti podršku na nacionalnim nego na europskim izborima jer će biračko tijelo vjerojatno biti drugačije i motivirano drugačijim razlozima.

Kandidirala se i sestra Marine Le Pen

Sestra Marine Le Pen, Marie-Caroline Le Pen, traži mjesto u Narodnoj skupštini. Le Pen je regionalna vijećnica u francuskoj pokrajini Île-de-France, a kandidirala se za parlamentarne izbore u u četvrtoj izbornoj jedinici Sarthe.

Riječ je o posebno važnoj izbornoj jedinici za krajnju desnicu jer su na posljednjim izborima ovdje za dlaku izgubili od kandidatkinje krajnje ljevice.

Stranka Nacionalno okupljanje zato je ove godine povukla strateški potez i na izbore poslala Marie-Caroline, računajući na to da će njezino prezime privući veći broj birača.

Sarthe je inače regija u kojoj je rođen i odrastao bivši francuski premijer François Fillon. Sastoji se od pet izbornih jedinica, u kojima tradicionalno pobjeđuju kandidati krajnje ljevice ili desnog centra.

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...