Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Europski čelnik tvrdi da smo u predratnom stanju: ‘Sljedeće dvije godine odlučuju o svemu’

Poljski premijer, Donald Tusk, upozorava kako je Europa u “predratnom stanju”, ali da je ispred nje dug put prije nego što se suoči s prijetnjom koja je pred njom. Tusk je istaknuo kako ne želi nikoga plašiti, ali kako rat nije “nešto iz prošlosti”.

 

Istaknuo je kako je taj sukob već počeo prije više od dvije godine te da je trenutno najveća briga to što se doslovno svaki mogući scenarij može dogoditi. Tusk ističe da Europa nije suočena s ovakvom situacijom još od 1945. godine te da se moramo pripremiti za dolazak novog razdoblja. Upozorava da je trenutno stanje prije nego što započne rat, te da to postaje sve očitije iz dana u dan, prenosi Dnevno.hr.

“Znam da zvuči poražavajuće, pogotovo za mlade ljude, mlađe generacije, ali moramo se naviknuti na dolazak novog doba. Ovo je predratno stanje, ne pretjerujem. To je svakim danom sve očitije”, rekao je poljski premijer.

‘Najkritičnije stanje u Europi od Drugog svjetskog rata’

Sredinom ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022., zapadni saveznici i visoki vojni dužnosnici počeli su osjećati sve veću zabrinutost zbog mogućeg proširenja sukoba, iako je ruski predsjednik Vladimir Putin ponavljao da nema namjere napasti NATO saveznike.

Prošlog tjedna, ruski projektil je uletio u zračni prostor Poljske, što je nagnalo Varšavu da podigne svoje borbene zrakoplove F-16, što je Tusk nazvao “znakom koji izaziva zabrinutost”. Tusk ističe da Europa još nije adekvatno pripremljena za suočavanje s ovom prijetnjom.

“Europa ima dug put, moramo biti spremni. Prvi korak je da zemlje ispune NATO-ov cilj trošenja dva posto BDP-a na obranu. Danas moramo potrošiti koliko god možemo kako bi kupili opremu i streljivo za Ukrajinu. Živimo u najkritičnijem trenutku od završetka Drugog svjetskog rata. Sljedeće dvije godine odlučuju o svemu. Ako ne podupremo Ukrajinu s dovoljno opreme, ako oni izgube, nitko se u Europi neće osjećati sigurnim”, rekao je.

Podržava Macrona

U isto vrijeme, Tusk je podržao promjenu stava koja je potaknula neke europske lidera, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je najavio mogućnost slanja francuskih vojnika u Ukrajinu.

“kada sam prvi put bio premijer, nitko osim baltičkih zemalja nije obratio pozornost na moja upozorenja da bi Rusija mogla biti prijetnja. Sada bez posebnog zadovoljstva promatram promjene koje događaju u svim glavnim gradovima Europe”.

S predsjedničkim izborima u SAD-u koji se očekuju krajem godine, europski lideri su sve više zabrinuti zbog mogućnosti ponovnog izbora Donalda Trumpa. Strahuju da bi se Trump mogao povući iz NATO-a i zaustaviti daljnju pomoć Kijevu. Međutim, za Tuska uloga Europe ostaje konstantna, bez obzira na to tko će biti u Bijeloj kući.

“Tko god da pobijedi, Joe Biden ili Donald Trump, Europa mora preuzeti više odgovornosti u kontekstu obrane”, zaključio je Tusk.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...