Europski parlament (EP) potvrdio je u srijedu novu Europsku komisiju pod vodstvom njemačke demokršćanke Ursule von der Leyen

- Naša vrata ostaju otvorena, poručila je von der Leyen, dodavši da EU istu sudbinu dijeli s transatlantskim partnerima...

Europski parlament (EP) potvrdio je u srijedu novu Europsku komisiju pod vodstvom njemačke demokršćanke Ursule von der Leyen nakon što je šefica tog izvršnog europskog tijela predstavila kolegij povjerenika i program…

Europski parlament je sa 707 glasova “za”, 157 “protiv” i 89  suzdržanih, dao zeleno svijetlo novoj Komisiji koja petogodišnji mandat počinje 1.  prosinca, na desetu godišnjicu Lisabonskog ugovora, i trajat će do 31. listopada 2024.

Nova Komisija ima osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Hrvatica Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.

Von der Leyen najavljuje tranziciju i preuzimanje vodstva u svijetu

Europa bi trebala postati predvodnica u rješavanju svjetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova do sile u digitalizaciji i gospodarstvu koje uspostavlja ravnotežu između tržišta i društva, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije predstavljajući kolegij povjerenika i program zastupnicima u Europskom parlamentu.

– Ako budemo dobro radili Europa će biti prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan, bit će sila digitalizacije, bit će gospodarstvo koje postiže ravnotežu između tržišta i društva, ona će voditi u rješavanju svjetskih problema, izjavila je Ursula von der Leyen.

Priznala je da je taj put je težak i da zadaća nije nimalo laka, ali da Europa to može uz volju i optimizam koja je postojala i prije 30 godina i srušila Željeznu zavjesu.

Po njezinim riječima, Europska unija će u idućih pet godina, koliko traje mandat Komisije, krenuti u “tranziciju koja će dotaknuti svaki dio našeg društva i gospodarstva”, ocijenivši također da je svijetu koji je sve nemirniji europsko vodstvo potrebnije nego ikada prije.

– Preveliki broj sila govori jezikom konfrontacije i unilateralizma (…) i svijetu je naše vodstvo potrebnije nego ikada prije te stoga moramo biti odgovorna sila, snaga za mir i pozitivne promjene, kazala je nova šefica Komisije.

Von der Leyen smatra da svojim partnerima u UN-u treba pokazati da se mogu osloniti na Uniju, a prijateljima na zapadnom Balkanu pokazati da imamo “istu kontinent, istu povijest i kulturu, a dijelit ćemo i istu sudbinu”.

– Naša vrata ostaju otvorena, poručila je von der Leyen, dodavši da EU istu sudbinu dijeli s transatlantskim partnerima.

Govoreći o prioritetima istaknula je da je ovo “geopolitička” Komisija te ako postoji ijedno područje gdje je svijetu potrebno europsko vodstvo to je zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena.

– To je egzistencijalni problem za Europu i svijet i ne smijemo gubiti ni trenutka u borbi protiv klimatskih promjena, kazala je predsjednica EK-a.H

H.H.