Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Europski parlament odobrio je uvođenje digitalnog novčanika, sada je na redu društveno bodovanje kao sljedeća točka

Europski parlament odobrio je stvaranje sustava digitalnog “novčanika”, što je izazvalo zabrinutost zbog povećanja državne kontrole nad životima ljudi.

 

Zastupnici EU u Strasbourgu potpisali su Europski digitalni identitet (eID) s razlikom od 335 glasova za, 190 protiv i 31 suzdržanim. “Digitalni novčanik”, koji sada treba samo učinkoviti pečat Vijeća ministara EU-a da bi postao zakonom, sadržavat će digitalne oblike nacionalnih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, bankovne podatke, liječničke recepte i druge privatne korisničke podatke, prenosi Epoha.com.hr.

Zakon predviđa besplatne “kvalificirane elektroničke potpise” za korisnike EU novčanika, kojima se najviše vjeruje i imaju isti pravni status kao vlastoručni potpis, kao i interakcije između novčanika i novčanika, kako bi se poboljšala fluidnost digitalne razmjene.

Zagovornici ove mjere tvrdili su da je od kineske krize s korona virusom došlo do sve većeg pomaka prema digitalu te da građani trebaju siguran način pohrane svojih osobnih podataka.

“Ovaj zakon ima za cilj osnažiti građane stavljajući im potpunu kontrolu nad korištenjem i dijeljenjem njihovih podataka.” Digitalni identitet evoluirao je od puke pogodnosti do katalizatora građanske uključenosti, društvenog osnaživanja i sredstva za poticanje inkluzivnosti u digitalnom dobu”, rekla je hrvatska socijalistica u Europskom parlamentu Romana Jerković.

Prema priopćenju za javnost parlamenta, novčanik će biti usvojen na “dobrovoljnoj osnovi” i bit će uspostavljene mjere zaštite kako bi se izbjegla “diskriminacija ljudi koji odluče ne koristiti digitalni novčanik”. Sustav će također navodno biti otvorenog koda kako bi “potaknuo transparentnost, inovacije i poboljšao sigurnost”.

Međutim, drugi su upozorili na mogućnost korištenja digitalnih novčanika u autoritarne svrhe. Govoreći za Breitbart London prošle godine, rumunjski član Europskog parlamenta (EP) Christian Terhes rekao je da su prekogranične digitalne osobne iskaznice dio “kinezizacije” Europe, stvarajući društveni kreditni rezultat u stilu KPK.

Nizozemska politička komentatorica Eva Vlaardingerbroek dodala je: “Iako kažu da će biti dobrovoljno – baš kao što su rekli da će digitalne putovnice za cjepiva biti dobrovoljne – ovaj sustav je temelj za kinesku državu digitalnog nadzora u stilu društvenog kreditiranja.”

Poput Pekinga, Bruxelles također želi implementirati digitalnu valutu središnje banke (CBDC), za koju kritičari upozoravaju da bi se mogla koristiti kao alat društvenog inženjeringa, a čak je i Banka Engleske priznala da bi takve vladine kriptovalute mogle biti “programabilne”, što znači da da bi vlada mogla odrediti na što se ljudima isplati trošiti novac.

EU je svojevrsni pokretač trendova u praćenju zdravstvenog stanja, sa svojim digitalnim certifikatom za COVID-19 koji pokriva cijepljenje, testiranje i oporavak od COVID-19, a usvojila ga je Svjetska zdravstvena organizacija prošle godine kao osnovu za svoj globalni sustav zdravstvenih putovnica. za “sadašnje i buduće prijetnje zdravlju”.

Najnovije

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...