Europski savezi prijete napuštanjem FIFA-e. Evo zašto.

Europska nogometna federacija (UEFA) i Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) oštro se protive FIFA-inoj ideji o World Cupu svake dvije godine...

Nekoliko nogometnih saveza iz europskih zemalja moglo bi prekinuti članstvo u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) ako se realizira ideja o svjetskom prvenstvu svake dvije godine, prenosi dpa…

Dpa, pozivajući se na vlastite izvore, navodi kako bi se na takav drastičan korak moglo odlučiti više od desetak europskih nogometnih saveza.

– Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristit ćemo ga kao protest protiv planova FIFA-e, objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog nogometnog saveza Jesper Moeller.

Europska nogometna federacija (UEFA) i Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) oštro se protive FIFA-inoj ideji o World Cupu svake dvije godine. Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka. Oglasio se i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji je izrazio zabrinutost jer bi takva odluka nanijela štetu i drugim sportovima.

Prema statutu FIFA-e, članovi mogu napustiti krovnu nogometnu organizaciju na kraju kalendarske godine nakon što su svoj potez najavili šest mjeseci ranije. U tom slučaju mogu nastaviti igrati na UEFA -inim natjecanjima, ali ne i Svjetskom prvenstvu kojeg organizira FIFA.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja World Cupa svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.

Ovoga tjedna FIFA će održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja izbornika nogometnih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

– Nitko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti, rekao je predsjednik FIFA -e Gianni Infantino na nedavnoj konferenciji za novinare u Buenos Airesu.

Istaknuo je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

– Danas postoje nogometna natjecanja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova, rekao je.H

D.J.