Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Eurovizija, naša kulturno identitetska zabluda, ali i velika šansa za promociju turizma

Foto:ProTV

 

Piše:Marinko Brkić, Turističke priče.hr

Nekad “vizija, a danas song zabava” glavni je proljetni događaj koji kreira i imidž turističke destinacije, pa i ne čudi što je naš Histarski Marko glavna medijska zvijezda zadnjih dana. Baš kao i vatreni nogometaši, čije srebro i bronca sja poput zlata, al se nadamo da će kulturno zabavni projekt prevazići benefite sportskih uspjeha, koji prema mišljenju struke nisu adekvatno valorizirani.

Iako smo znali, u sportskom žargonu, da igrači s klupe rješavaju i važne utakmice, ni najveći optimisti nisu mogli vjerovati u uspjeh mlade histrijanske ekipe predvođene “eko etno evanđelistom Markom” na recentnom globalnom spektaklu EUROSONGU.

I doista, nakon kraćih priprema i mladalačkog zanosa i optimizma, zasjeni naš Kaštelirac globalni svijet kojim dominiraju “ne prirodni odnosi” i pokori kulturno zabavni život starog kontinenta.

Kako se Vaš bloger, slučajno našao u Splitu, najsportskijem gradu na svijetu, ali zbog drugog, kulturnog događaja i obilježavanja 500. obljetnice smrti naše kulturne zvijezde, Marka Marulića, koji je svojom JUDITOM, ali i svekolikim književnim stvaralaštvom pokorio kulturni život Europe toga doba, onda nije bilo dvojbe kako dvojicu Marka, treba blogirati i javno promovirati.

Njima u čast a nama za ponos

Slučajno ili ne ali i drevno ime Marko se ukorijenilo i u kulturni identitet Hrvata, od Marka Pola , Marka Križevčanina, preko Marulića, do današnjih dana i Marka Histrijatskog (iako će bit upamćen kao Baby Lasagna on je ipak naš Marko od plemenitog roda Purišića).

Al ono što posebno impresionira jest ples i oduševljenje mladih i starih Splićana i njihovih gostiju, ne mali broj domaćih i stranih turista pa i različitih zvanja i zanimanja.

Uz Marulićeve dane, oživio i splitski turizam

U grozdu obožavatelja, nekako se isticala glazbena pedagogica i profesorica Daca, humbosanska primadona koja je bila jednako oduševljena i životom i djelom Marka Marulića, kao i Marka srebrenjaka s Eurosonga.

Sreli smo se u Marmontovoj ulici na prigodnoj izložbi ali i na Rivi gdje je slavila i plesala uz ritmove Marka Lazanice.

Zasigurno su bili oduševljeni i domicilni ugostitelji i turistički djelatnici, kako zbog Markova uspjeha tako i velikog interesa turista, od Skandinavije do Mediterana.

Svi će rado čitati nadamo se i slijediti “Evanđelje po Marku” kao dio našeg vjerskog i kulturno zabavnog identiteta koji kroz turistički imidž može biti i dobar putokaz za brendiranje destinacije.

Ni humbosanska primadona, profesorica Daca nije bila ravnodušna na kulturno zabavni ugođaj

Ako to budu slijedili i naši saborski i eurozastupnici onda će i Markov trg cvjetati pozitivnim optimizmom, a ne prosvjednim pesimizmom.

Samo tako će i srebro našeg Marka s Eurovizije, postati zlato našeg svekolikog poslovnog i društvenog bivstvovanja na planeti koju zovemo naša zemlja, a koju sv. Marko iskonski štiti i čuva.

Najnovije

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...

Biblijska poruka 23.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveta Brigita Švedska – velika mističarka i obnoviteljica Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 15, 1-8 Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi...

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...