Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Eurovizija, naša kulturno identitetska zabluda, ali i velika šansa za promociju turizma

Foto:ProTV

 

Piše:Marinko Brkić, Turističke priče.hr

Nekad “vizija, a danas song zabava” glavni je proljetni događaj koji kreira i imidž turističke destinacije, pa i ne čudi što je naš Histarski Marko glavna medijska zvijezda zadnjih dana. Baš kao i vatreni nogometaši, čije srebro i bronca sja poput zlata, al se nadamo da će kulturno zabavni projekt prevazići benefite sportskih uspjeha, koji prema mišljenju struke nisu adekvatno valorizirani.

Iako smo znali, u sportskom žargonu, da igrači s klupe rješavaju i važne utakmice, ni najveći optimisti nisu mogli vjerovati u uspjeh mlade histrijanske ekipe predvođene “eko etno evanđelistom Markom” na recentnom globalnom spektaklu EUROSONGU.

I doista, nakon kraćih priprema i mladalačkog zanosa i optimizma, zasjeni naš Kaštelirac globalni svijet kojim dominiraju “ne prirodni odnosi” i pokori kulturno zabavni život starog kontinenta.

Kako se Vaš bloger, slučajno našao u Splitu, najsportskijem gradu na svijetu, ali zbog drugog, kulturnog događaja i obilježavanja 500. obljetnice smrti naše kulturne zvijezde, Marka Marulića, koji je svojom JUDITOM, ali i svekolikim književnim stvaralaštvom pokorio kulturni život Europe toga doba, onda nije bilo dvojbe kako dvojicu Marka, treba blogirati i javno promovirati.

Njima u čast a nama za ponos

Slučajno ili ne ali i drevno ime Marko se ukorijenilo i u kulturni identitet Hrvata, od Marka Pola , Marka Križevčanina, preko Marulića, do današnjih dana i Marka Histrijatskog (iako će bit upamćen kao Baby Lasagna on je ipak naš Marko od plemenitog roda Purišića).

Al ono što posebno impresionira jest ples i oduševljenje mladih i starih Splićana i njihovih gostiju, ne mali broj domaćih i stranih turista pa i različitih zvanja i zanimanja.

Uz Marulićeve dane, oživio i splitski turizam

U grozdu obožavatelja, nekako se isticala glazbena pedagogica i profesorica Daca, humbosanska primadona koja je bila jednako oduševljena i životom i djelom Marka Marulića, kao i Marka srebrenjaka s Eurosonga.

Sreli smo se u Marmontovoj ulici na prigodnoj izložbi ali i na Rivi gdje je slavila i plesala uz ritmove Marka Lazanice.

Zasigurno su bili oduševljeni i domicilni ugostitelji i turistički djelatnici, kako zbog Markova uspjeha tako i velikog interesa turista, od Skandinavije do Mediterana.

Svi će rado čitati nadamo se i slijediti “Evanđelje po Marku” kao dio našeg vjerskog i kulturno zabavnog identiteta koji kroz turistički imidž može biti i dobar putokaz za brendiranje destinacije.

Ni humbosanska primadona, profesorica Daca nije bila ravnodušna na kulturno zabavni ugođaj

Ako to budu slijedili i naši saborski i eurozastupnici onda će i Markov trg cvjetati pozitivnim optimizmom, a ne prosvjednim pesimizmom.

Samo tako će i srebro našeg Marka s Eurovizije, postati zlato našeg svekolikog poslovnog i društvenog bivstvovanja na planeti koju zovemo naša zemlja, a koju sv. Marko iskonski štiti i čuva.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...